Δελτία Τύπου

Εκσυγχρονισμός του δικτύου ύδρευσης του Δήμου Γορτυνίας

Την Τετάρτη 05 Αυγούστου 2020 ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Ευστάθιος Κούλης και ο κ. Aπόστολος Κατσιαβριάς, εκπρόσωπος της εταιρείας «ΟΘΡΥΣ ΑΤΕ» («ΟΘΡΥΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»), υπέγραψαν σύμβαση με τίτλο «Προμήθεια συστήματος τηλεμετρίας και ελέγχου διαρροών και ποιότητας στο δίκτυο ύδρευσης του Δήμου Γορτυνίας.»

Η σύμβαση ορίζει την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία τριάντα έξι (36) Τοπικών Σταθμών Ελέγχου σε διάφορα σημεία του εξωτερικού υδραγωγείου της Γορτυνίας.

Συγκεκριμένα, η ανάδοχος του έργου θα εκτελέσει στους Τοπικούς Σταθμούς Ελέγχου τις εργασίες:

 • Προμήθεια, εγκατάσταση και λοιπές εργασίες θέσης σε λειτουργία των τοπικών σταθµών και των αντίστοιχων Προγραμματιζόμενων Λογικών Ελεγκτών (PLC).
 • Προμήθεια, εγκατάσταση και λοιπές εργασίες θέσης σε λειτουργία των οργάνων που προδιαγράφονται (τα σημεία τοποθέτησης και σύνδεσης των οργάνων θα καθορισθούν σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γορτυνίας).
 • Μετατροπές στους υφιστάμενους πίνακες ώστε να γίνει η ζεύξη με τους πίνακες ισχύος και αυτοματισμού.
 • Διασύνδεση όλων των ανωτέρω μεταξύ τους καθώς και με τις ηλεκτρικές παροχές, τον εξοπλισµό και τα όργανα.
 • Προμήθεια, εγκατάσταση και δοκιμές του λογισμικού και των επικοινωνιών.
 • Δοκιμές κατά την ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία.

Ο προϋπολογισμός της μελέτης της πράξης ανέρχεται στα 1.789.196,00 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και της σύμβασης στα 1.690.120,00 ευρώ. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είκοσι-ένα (21) μήνες.

Χρηματοδότηση αντλείται από το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» του οποίου κεντρικός άξονας αποτελεί η βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης για την εξασφάλιση επαρκούς ποσότητας και ποιότητας ύδατος για ανθρώπινη κατανάλωση.

Χρηματοδοτείται κατά 75% από πόρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και κατά 25% από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Ευστάθιος Κούλης, δήλωσε σχετικά:

«Το έργο αυτό θα συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των υδρευτικών προβλημάτων στη Γορτυνία καθώς οι υφιστάμενες υποδομές θα εκσυγχρονιστούν και θα αντικατασταθούν από ένα ανώτερης ποιότητας σύστημα ύδρευσης, προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών.

Το νέο σύστημα που θα εγκατασταθεί, θα αναβαθμίσει την ποιότητα του νερού και θα διασφαλίσει την αξιόπιστη κατανάλωσή του, θεραπεύοντας ταυτόχρονα τις παθογένειες του δικτύου ύδρευσης.»

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

19η Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου στις 25-26 Ιουλίου

Στη μαγευτική Γορτυνία διεξάγεται και φέτος η μεγαλύτερη μηχανοκίνητη γιορτή του καλοκαιριού. Ο Δήμος Γορτυνίας καλωσορίζει στην 19η Ανάβαση Δημητσάνας – Ζυγοβιστίου, τους συμμετέχοντες οδηγούς, τα πληρώματα και το φιλοθεάμον κοινό και χαιρετίζει την πρωτοβουλία της Start Line Racing Club να πραγματοποιήσει την ομώνυμη ανάβαση στον τόπο μας, σε μια τόσο κρίσιμη για την ανθρωπότητα συγκυρία.

Στηρίζουμε με θέρμη τον μηχανοκίνητο αθλητισμό και ευχόμαστε καλή τύχη στους 36 συμμετέχοντες του φιλικού αγώνα. Ιδιαίτερα σε δυο δικά μας παιδιά, τους Δημητσανίτες, Ταξιάρχη Ασημακόπουλο και Κώστα Τσαφαρά. Καλό αγώνα και καλό τερματισμό σε όλους!  

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Καθαρισμός των κοιμητηρίων του Δήμου Γορτυνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός των κοιμητηρίων στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Γορτυνίας. Τα κοιμητήρια του Δήμου ήταν παραμελημένα για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός των Τοπικών Κοινοτήτων. Σήμερα, έχουν καθαριστεί από χορτάρια και σκουπίδια τα κοιμητήρια στις Δημοτικές Ενότητες Τροπαίων και Κοντοβάζαινας, ενώ, αυτή τη χρονική περίοδο, η δράση καθαρισμού επεκτείνεται στα κοιμητήρια των Δημοτικών Ενοτήτων της Ηραίας, της Δημητσάνας και των Λαγκαδίων. Η ενέργεια χρηματοδοτείται αποκλειστικά από οικονομικούς πόρους του διαθέτει ο Δήμος Γορτυνίας και αξιοποιεί στο έπακρο το ανθρώπινο δυναμικό του.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Στάθης Κούλης, δήλωσε σχετικά με την δράση αυτή:

«Η φροντίδα των κοιμητηρίων του Δήμου Γορτυνίας αποτελεί πρωταρχικό μέλημά μας καθώς, συνιστά ένδειξη σεβασμού προς τα πρόσωπα που έχουμε χάσει από κοντά μας αλλά αντανακλά και μέρος της φιλοσοφίας μας. Παραλάβαμε τα εκατό και πλέον κοιμητήρια του Δήμου Γορτυνίας σε αποκαρδιωτική κατάσταση. Οι εικόνες που έχω στο μυαλό από την πρότερη συνθήκη που επικρατούσε σε όλα τα κοιμητήρια, δεν ήταν αντιπροσωπευτικές ενός Δήμου που σέβεται τους νεκρούς του. Παρακαλούμε λοιπόν θερμά τους συμπολίτες μας να φροντίζουν και οι ίδιοι για τον καθαρισμό των μνημάτων των προσφιλών τους προσώπων εξαλείφοντας έτσι και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Είναι ευθύνη και υποχρέωση όλων μας να διατηρούμε τα κοιμητήρια στα χωριά μας, καθαρά και λαμπερά.»

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Δημητσάνα

Με μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε και φέτος η Μεγαλομάρτυς Αγία Κυριακή, Πολιούχος της ιστορικής κωμόπολης της Δημητσάνας. Η Ιερά Μητρόπολη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως, ο Δήμος Γορτυνίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Γορτυνίας (ΔΗ.ΚΕ.Γ.) διοργάνωσαν από κοινού διήμερο εορταστικών εκδηλώσεων, στις 6 και 7 Ιουλίου αντίστοιχα, στον ιερό ναό Αγίας Κυριακής στη Δημητσάνα.

Την Γορτυνία τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμον ο οποίος και χοροστάτησε μαζί με τον Ποιμενάρχη μας κ.κ. Ιερεμία στον εσπερινό που τελέστηκε το απόγευμα της Δευτέρας και τη Θεία Λειτουργία που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης. Μετά το πέρας της τελευταίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του εθνομάρτυρος Κυπρίου Μητροπολίτου Δημητσάνης Φιλοθέου Χατζή (1795-1821) στον προαύλιο χώρο του ναού και κατάθεση στεφάνου από τον Δήμαρχο Γορτυνίας κ. Στάθη Κούλη.

Ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού, οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, δεν διατήρησαν την φυσιογνωμία των εκδηλώσεων των παρελθόντων ετών. Παρόλα αυτά, πλήθος πιστών από τα χωριά της Γορτυνίας συμμετείχαν με περισσή κατάνυξη στα θρησκευτικά δρώμενα.

Μαζί με τον κόσμο της Δημητσάνας και της Γορτυνίας γιόρτασαν επίσης οι Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Ν.Δ. Αρκαδίας κ. Κώστας Βλάσης, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αρκαδίας κ. Γιώργος Παπαηλίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αρκαδίας κ. Χρήστος Καμπύλης, ο Υποδιοικητής της 4ης Μεραρχίας Πεζικού Πελοποννήσου και Συνταγματάρχης Μηχανικού κ. Γεώργιος Γερανιός, ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Γ. κ. Πάϊκος Αναγνωστόπουλος και ένας μεγάλος αριθμός μελών της Δημοτικής Αρχής.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, δήλωσε σχετικά: «Με θλίβει βαθιά το γεγονός ότι φέτος δεν μπορούμε να γιορτάσουμε την Αγία Κυριακή μας, την προστάτιδα της Δημητσάνας μας όλοι μαζί, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Διατηρώ την ελπίδα ότι σε ένα χρόνο από τώρα το σκηνικό θα έχει διαφοροποιηθεί και θα έχουν ανακτηθεί οι παλιές μας συνήθειες. Μέχρι τότε, εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά σε όλη την Γορτυνία και καλή αντάμωση στα χωριά μας κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.»

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Ίδρυση Μελισσοκομικού Μουσείου στη Βυτίνα

Στις εγκαταστάσεις του Τριανταφυλλιδείου ιδρύματος στη Βυτίνα βρέθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, συνοδεία σπουδαίων καλεσμένων.

Οι κύριοι Βορίδης και Κούλης, ενώ ξεναγήθηκαν στους χώρους του κληροδοτήματος και στον βυσσινόκηπο που το περιβάλλει, συζήτησαν περί του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Γορτυνίας και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, το οποίο θα υπογραφεί πολύ σύντομα. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του ιδρύματος, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο παρά τη βούληση του δωρητή, όπως αυτή έχει καταγραφεί στην διαθήκη του.

Από επίσημα χείλη, έγινε γνωστό ότι, το ποσό των 270.000 ευρώ έχει ήδη δεσμευθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα διατεθεί για την ίδρυση και την δημιουργία «Μουσείου Μελισσοκομίας» στη Βυτίνα. Η δαπάνη για την σύσταση του Μουσείου θα επιβαρύνει εξολοκλήρου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχει και στις δαπάνες που απαιτούνται για την συντήρηση του κληροδοτήματος, τις εργασίες για την περίφραξη, την πυροπροστασία αλλά και στις δαπάνες για την αξιοποίηση της δασικής έκτασης με τα κωνοφόρα δέντρα γύρω από το Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης του «Μουσείου Μελισσοκομίας» στη Βυτίνα χαροποίησε ιδιαίτερα την Δημοτική Αρχή. Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, ανέφερε τα εξής: «Το κληροδότημα Τριανταφυλλίδη αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του Δήμου Γορτυνίας, την Βυτίνα, όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν. Ως στολίδι θέλουμε λοιπόν να το αντιμετωπίσουμε, να το διαχειριστούμε, να το αξιοποιήσουμε και να το προβάλλουμε. Σήμερα, τούτο καθίστανται πιο αναγκαίο από ποτέ διότι η εκμετάλλευση του Τριανταφυλλιδείου ιδρύματος και η λειτουργία της γεωργικής σχολής στην Αρκαδία, θα δώσουν πνοή στην ερημωμένη επαρχία μας. Μάλιστα, σε μια περιοχή που αποτελεί συνώνυμο της μελισσοκομικής παραγωγής, όπως η Βυτίνα, ένα μουσείο σαν κι αυτό, θα αποτελέσει πόλο έλξης για μαθητές, τουρίστες και περιπατητές που επισκέπτονται την περιοχή όλο το χρόνο».  

Ωστόσο, σε σχέση με το αίτημα του Δήμου Γορτυνίας για ίδρυση γεωργικής σχολής στην Αρκαδία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

«Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν επτά γεωργικές σχολές, όπου μόνο οι δυο από αυτές προσελκύουν σπουδαστές και εμφανίζουν αληθινή προστιθέμενη αξία. Οι γεωργικές σχολές πρέπει να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες και πρέπει να υπάρχει πραγματική ζήτηση για αυτές. Η γεωργική εκπαίδευση και παραγωγή στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ εξελιγμένες, συνεπώς, πρέπει να ανιχνευθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν σε αυτές και τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Αυτή την εποχή, οι εκπαιδεύσεις πάνω στο κομμάτι της φυτοπροστασίας πάνε πολύ καλά. Επομένως, μπορεί να υπάρξει μια αξιοποίηση της υποδομής του Τριανταφυλλιδείου για να γίνουν τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις. Θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι είναι που πρέπει να αναπτύξουμε, να το καλλιεργήσουμε και να το προχωρήσουμε. Έχουμε μια τόσο όμορφη υποδομή (βλ. Τριανταφυλλίδειο), σε μια τόσο όμορφη περιοχή και νομίζω πρέπει να το προχωρήσουμε. Ως προς το κομμάτι της σχολής, θα περιμένετε να κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση των αναγκών μας από πλευράς γεωργικών εκπαιδεύσεων και στις αρχές του 2021, θα συζητήσουμε και ειδικότερα για τις δυνατότητες που έχουμε σχετικά με την ίδρυση γεωργικής σχολής στη Βυτίνα. Κατά τα λοιπά, έχει νόημα να συνεχίσουμε εκπαιδεύσεις που γίνονται ήδη σε αυτές τις υποδομές καθώς και να βελτιώσουμε τις υποδομές εκεί που χρειάζεται».

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκο Θυμάκη και τον κ. Βασίλη Έξαρχο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, για την αγαστή μεταξύ των τριών τους συνεργασία στα πλαίσια της σύστασης και υπογραφής του μνημονίου για την ίδρυση Μελισσοκομικού Μουσείου στις εγκαταστάσεις του Τριανταφυλλιδείου.      Επίσης, ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πάντοτε για τις δραστηριότητες του Δήμου Γορτυνίας.

Τέλος, τον Δήμο Γορτυνίας, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους στην εν λόγω εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Βυτίνα, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αποστόλης Αποστολόπουλος, μέλη της Δημοτικής Αρχής και πληθώρα Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων της Γορτυνίας.

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Συντήρηση και βελτίωση των δικτύων άρδευσης

Ο Δήμος, πιστός στην διττή υποχρέωσή του να στηρίζει και να διευκολύνει τους πολίτες που ασχολούνται με την γεωργική παραγωγή και τον κτηνοτροφικό κλάδο στη Γορτυνία, πραγματοποιεί εργασίες συντήρησης των δικτύων άρδευσης σε Δημοτικές Ενότητες που υπάρχουν υδραύλακες και αρδεύονται μεγάλες αγροτικές εκτάσεις.

Συγκεκριμένα, αυτή την περίοδο, εργασίες εκτελούνται στις Δημοτικές Ενότητες Τροπαίων, Ηραίας, Κοντοβάζαινας, Δημητσάνας. Ειδικότερα, συνεργεία των αναδόχων στους οποίους έχει ανατεθεί το έργο, βρίσκονται στις εξής Κοινότητες και οικισμούς:

 1. Τριποταμιάς
 2. Καστρακίου
 3. Τουμπιτσίου
 4. Χρυσοχωρίου
 5. Κακουραίικων
 6. Αγίου Ιωάννου
 7. Λιοδώρας
 8. Βουτσίου
 9. Καρκαλούς
 10. Παλαιοχωρίου

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, δήλωσε σχετικά:

«Προτεραιότητά μας αποτελεί η στήριξη των συμπολιτών μας που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα. Το ευρύ φάσμα των συνεπειών που ακολουθεί την υγειονομική κρίση επηρεάζει τον Δήμο σημαντικά. Παρόλα αυτά, ως Δημοτική Αρχή, καταβάλλουμε καθημερινά και αδιάλειπτα την προσπάθεια να διαφυλάξουμε κάθε οικονομική δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα εντός των ορίων της Γορτυνίας, αξιοποιώντας στο μέγιστο τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που βρίσκονται στην διάθεσή μας.

            Συγχρόνως, πρωταρχική επιδίωξή μας αποτελεί η δημιουργία κινήτρων για την έναρξη νέων δραστηριοτήτων. Κίνητρα που θα αποκαλύπτονται στους πολίτες σταδιακά, μέσα από το έργο που σχεδιάζει και υλοποιεί ο Δήμος».

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Ίδρυση Επαγγελματικού Λυκείου Γορτυνίας με έδρα τη Στεμνίτσα

Ύστερα από κοινή απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη και της κ. Σοφίας Ζαχαράκη, Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2395/17 Ιουνίου 2020/ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ, ιδρύεται ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο Γορτυνίας (ΕΠΑ.Λ.), με έδρα τη Στεμνίτσα, με τους εξής εκπαιδευτικούς τομείς:

 • Διοίκησης και Οικονομίας
 • Εφαρμοσμένων Τεχνών

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την με αρ. 234/29.11.2019 απόφασή του, είχε γνωμοδοτήσει θετικά και είχε κάνει δεκτή την πρόταση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, για την ίδρυση ΕΠΑ.Λ. Γορτυνίας που θα εδράζει στη Στεμνίτσα με τομείς εφαρμοσμένων και παραδοσιακών τεχνών, αγροτικής παραγωγής και την ειδικότητα της Αργυροχρυσοχοΐας.

Επίσης, με τη με αρ. 10.398/18.12.2019 βεβαίωση Δέσμευσης Οικονομικών Πιστώσεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου και με την με αρ. 10.629/20.05.2020 βεβαίωση ανάληψης Δαπάνης Λειτουργικών Εξόδων της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, η Δημοτική Αρχή είχε αναλάβει την δέσμευση της κάλυψης των απαιτούμενων δαπανών για τη λειτουργία του ΕΠΑ.Λ.

Ακολούθησε το υπ’ αρ. 1.487/13.02.2002 έγγραφο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας. Στη συνέχεια θετικά εισηγήθηκε η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Αποτέλεσμα όλων των συντονισμένων ενεργειών ήταν η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. Γορτυνίας.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης δήλωσε σχετικά:

            Η ίδρυση ημερήσιου ΕΠΑ.Λ. στο Δήμο Γορτυνίας, με έδρα τη Στεμνίτσα, είναι γεγονός. Είναι μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση για εμένα προσωπικά αλλά και την Δημοτική Αρχή εν συνόλω, η σύσταση μιας νέας εκπαιδευτικής δομής η οποία αναμένεται να προσελκύσει νεαρούς σπουδαστές, να τονώσει την τοπική οικονομία και να εμφανίσει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την Γορτυνία.

            Η υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, η στήριξη με κάθε μέσο των υπαρχουσών εκπαιδευτικών μονάδων, η επαναλειτουργία δομών που έχουν κλείσει, καθώς και η δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση σπουδαστών στη Γορτυνία αποτελούν πρωταρχικούς στόχους για την Δημοτική Αρχή καθώς η στοχοθεσία αυτή μας επιτρέπει να προσβλέπουμε σε ένα γεμάτο ζωή για την περιοχή μας παρόν αλλά και σε ένα ελπιδοφόρο και λαμπρό μέλλον.   

            Η εξασφάλιση και η ίδρυση του ΕΠΑ.Λ. αποτέλεσε βασικό μέλημα από την αρχή της θητείας μας για έναν ακόμη σημαντικό λόγο. Στο νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα θα φιλοξενούνται πέρα από την τέχνη της Αργυροχρυσοχοΐας, ειδικότητες που στιγμάτισαν τη Γορτυνία στο παρελθόν αλλά απαξιώθηκαν με το πέρασμα του χρόνου, όπως είναι για παράδειγμα η τέχνη αξιοποίησης της πέτρας και η ξυλογλυπτική.

            Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, τον Περιφερειακό Διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου κ. Δημήτριο Οικονομόπουλο για την θετική εισήγηση και τον Αντιδήμαρχο Γορτυνίας κ. Σταύρο Χριστόπουλο, Πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής.  Κυρίως όμως και πάνω από όλα, θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα τον συμπατριώτη μας, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας κ. Γεώργιο Σελίμη, ο οποίος εργάστηκε μεθοδικά για την επίτευξη αυτού του σπουδαίου στόχου.

            Θέλω τέλος να πω στους συμπατριώτες μου ότι το όραμά μου για την Γορτυνία δεν εξαντλείται εδώ. Ως Δήμαρχος, έχω θέσει μια σειρά στόχων που αποσκοπούν στην πρόοδο, το νοικοκύρεμα και την ποιοτική αναβάθμιση της Γορτυνίας σε πολλαπλά επίπεδα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω λοιπόν ότι αξιοποιώ την σπουδαία δυναμική που διαθέτει ο Δήμος, τους πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να μεγιστοποιήσω την αποτελεσματικότητα μας και να δημιουργήσω απτά οφέλη στην καθημερινή ζωή όλων μας εδώ στη Γορτυνία».

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Ίδρυση εποχικού πυροσβεστικού κλιμακίου στην Καρκαλού Δήμου Γορτυνίας

Με απόφαση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκου Χαρδαλιά, η οποία δημοσιεύθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 51/2020-ΦΕΚ 112/Α/12.06.2020, ιδρύεται στο Δήμο Γορτυνίας Πυροσβεστικό Κλιμάκιο με έδρα την Καρκαλού της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, το οποίο υπάγεται επιχειρησιακά και διοικητικά στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο με την με αρ.060/2020 απόφασή του, διέθεσε για την στέγαση του κλιμακίου το πρώην Δημοτικό Σχολείο Καρκαλούς και ανέλαβε το σύνολο της δαπάνης που κρίθηκε αναγκαία ώστε να εξοπλιστεί ο χώρος με τρόπο που θα προσφέρει μια άνετη και ασφαλή διαβίωση στο προσωπικό που θα στελεχώσει την υπηρεσία.

Οι εργασίες βρίσκονται σε τελικό στάδιο και σε λίγες ημέρες το κλιμάκιο θα εγκαινιαστεί και θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Την εξέλιξη των εργασιών εποπτεύει ο Δήμαρχος Γορτυνίας, κ. Στάθης Κούλης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Παναγιωτακόπουλος και ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αρκαδίας Πύραρχος κ. Κωνσταντίνος Αλέμης.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, δήλωσε σχετικά:

«Η σύσταση μιας νέας υπηρεσίας στη Γορτυνία είναι γεγονός. Είναι αυτονόητο ότι η ίδρυση και η λειτουργία του νέου πυροσβεστικού κλιμακίου είναι εξαιρετικά σημαντική και σπουδαία για το Δήμο και την περιοχή μας, διότι αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας σε όλους τους πολίτες σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

            Ευχαριστώ θερμά την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ιδιαιτέρως του Υφυπουργό κ. Νίκο Χαρδαλιά, την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος και τους Διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου και Αρκαδίας, για την ουσιαστική συμβολή τους και την υποστήριξή τους στην υλοποίηση του έργου.

            Ευχαριστώ ακόμη τον συμπατριώτη μας Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση, ο οποίος πάντοτε παρεμβαίνει ουσιαστικά και στηρίζει όλα τα αιτήματα του Δήμου μας». 

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Εορτασμός της 199ης Επετείου της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας

Την Κυριακή 14 Ιουνίου τοπικοί, πολιτικοί και πολιτιστικοί φορείς τίμησαν την 199η Επέτειο της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής, στη Στεμνίτσα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Γορτυνίας και την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση (ΔΗ.Κ.Ε.Γ.).

Η Πελοποννησιακή Γερουσία συστάθηκε, ύστερα από πρόσκληση του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, από εκκλησιαστικούς και στρατιωτικούς προκρίτους, στις 26 Μαΐου 1821, στη Μονή Καλτεζών, στα σύνορα των νομών Αρκαδίας και Λακωνίας. Ήταν η πρώτη πολιτειακή δομή των Ελλήνων επαναστατών και είχε διοικητική αρμοδιότητα και νομοθετική εξουσία. Στις 27 Μαΐου 1821 η έδρα της Γερουσίας μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Στεμνίτσας.

Η επέτειος εορτάστηκε με λαμπρότητα αλλά, και με αυστηρή τήρηση των μέτρων που ισχύουν ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού COVID-19, για λόγους προφύλαξης της δημοσίας υγείας.

Την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.κ. Ιερεμίας, με την συμμετοχή των Πανοσιολογιοτάτων Αρχιμανδριτών π. Γρηγορίου, π. Αυγουστίνου, π. Νικολάου.

Μετά το πέρας των θρησκευτικών εκδηλώσεων ακολούθησε επίκαιρο κήρυγμα από τον Μητροπολίτη κ.κ. Ιερεμία.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό στους παρισταμένους ο Δήμαρχος Γορτυνίας,  κ. Στάθης Κούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός που φέτος εορτάστηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό στους παρισταμένους ο Δήμαρχος Γορτυνίας,  κ. Στάθης Κούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός που φέτος εορτάστηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και ευχαρίστησε όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι:

 1. κ. Γιώργος Παπαηλίου, Βουλευτής Σύριζα Αρκαδίας
 2. κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας
 3. κ. Χρήστος Καμπύλης, Ταξίαρχος, Αστυνομικός Διευθυντής Αρκαδίας
 4. κ. Γεώργιος Γεράνιος, Συνταγματάρχης, Υποδιοικητής 4ης Μεραρχίας Πεζικού
 5. κ. Χρήστος Μπάλος, Υπαστυνόμος Α’, Διοικητής Α.Τ. Τροπαίων
 6. Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Γορτυνίας
 7. κ. Πάϊκος Αναγνωστόπουλος,  Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.Γ. και μέλη του Δ/κού Συμβουλίου
 8. κ. Δημήτριος Βογιαντζής, Πρόεδρος Τ.Κ. Στεμνίτσας
 9. Πρόεδροι όμορων τοπικών κοινοτήτων
 10. κ. Ιωάννης Κατσίρης, πολιτευτής της ΝΔ Αρκαδίας
 11. Εκπρόσωποι τοπικών φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Δελτίο Τύπου Απολυμάνσεις

 
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟ
ΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ

      Μεγάλη Τετάρτη 15.04.2020

220 07 Δημητσάνα


Απολυμάνσεις στο Δήμο Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας με πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης και σε συνεχή διαδικασία ενημέρωσης με όλους τους Επιστημονικούς και Διοικητικούς Φορείς του Δημοσίου και της Αυτοδιοίκησης, συνεχίζει να λαμβάνει όλα τα προτεινόμενα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτών των μέτρων πραγματοποίησε απολυμάνσεις σε όλα τα Δημόσια και Δημοτικά Κτίρια που συναλλάσσονται οι Δημότες, στα γραφεία όπου στεγάζονται  Δημοτικές Υπηρεσίες, στα οχήματα και στις υπηρεσίες που εδρεύουν στο Δήμο, στα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, το Δασαρχείο κλπ.

Συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς και ιδιαίτερη επιμέλεια τις απολυμάνσεις σε όλες τις δημοτικές  ενότητες και σε όλες τις τοπικές κοινότητες και οικισμούς.

Η συγκεκριμένη δράση βρίσκεται σε εξέλιξη, επεκτείνεται στο σύνολο των υποδομών του Δήμου μας, δημόσιους χώρους, κοιμητήρια, μνημεία κλπ. συμπεριλαμβανομένων και των συστημάτων ύδρευσης (γεωτρήσεις, υδρομαστεύσεις, φυσικές δεξαμενές ύδατος, αντλιοστάσια, φρεάτια, δίκτυα κλπ.) εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό υγιεινό πόσιμο νερό και ακολούθως την διασφάλιση της δημόσιας υγείας στο σύνολό της.

Οι εργασίες απολύμανσης θα επαναλαμβάνονται ανάλογα με τις ανάγκες που διαρκώς καταγράφονται και αξιολογούνται.

Τονίζεται δε, ότι για την απολύμανση χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά προς το περιβάλλον, εγκεκριμένα και καθ’ υπόδειξη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Υπεύθυνοι για τις απολυμάνσεις και τη συνεχή παρακολούθηση των διαδικασιών είναι οι  κ. Δημήτριος Καζάς Αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα Υγείας και ο κ. Ιωάννης Παναγιωτακόπουλος Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ – ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΝΙΚΗΤΕΣ…

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!!! 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΑΡ. ΚΟΥΛΗΣ

Δείτε το έγγραφο εδώ.

Share