Monthly Archives: July 2013

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε και συνεχίζεται το “Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Γορτυνίας 2013”

Δελτίο Τύπου – 29/7/2013

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε και συνεχίζεται το “Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Γορτυνίας 2013”

Η Γορτυνία είναι γνωστή για το όμορφο και πολύμορφο φυσικό της περιβάλλον, αλλά και τις ποιοτικές και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της, που συνδυάζουν παράδοση και ιστορία, πολιτισμό και διασκέδαση, περιήγηση και περιπέτεια, εναλλακτικό τουρισμό και αθλητισμό. Εξελίσσεται σε έναν δημοφιλή προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, με κορύφωση την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου. Ο Δήμος Γορτυνίας επιδιώκει την ενίσχυση της φυσιογνωμίας της περιοχής με το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Γορτυνίας 2013», που περιλαμβάνει όλα τα φημισμένα χωριά της Γορτυνίας, με αιχμή τον Αύγουστο.

Από τον Μάιο μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν ήδη τα “Θεοδωράκεια σε Ζάτουνα-Βαλτεσινίκο”, η “Επέτειος της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Στεμνίτσα”, το «Ορεινό Τρίαθλο Λίμνης Λάδωνα», το 3ο “Έθνικ Φέστιβαλ Δήμου Γορτυνίας στη Βυτίνα και Δημητσάνα”, οι διήμερες επετειακές εκδηλώσεις του 40ου “Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια”, η 12η “Ανάβαση Δημητσάνας-Ζυγοβιστίου” και πολλές άλλες τοπικές εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία.

Λίγα εικοσιτετράωρα μας χωρίζουν από την συναυλία της Χαρούλας Αλεξίου, που θα γίνει στις 31/7 στα Τρόπαια και θα είναι η πρώτη από τις τρεις μεγάλες συναυλίες που θα πραγματοποιηθούν φέτος, κάθως θα ακολουθήσουν το τριήμερο Φεστιβάλ στη Λίμνη του Λάδωνα με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και πληθώρα καλλιτεχνών στις 9,10 και 11/8 και η συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα στην Δημητσάνα στις 17/8.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αυγούστου, που εντάσσονται στο «Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Γορτυνίας 2013», βρίσκεται στον σύνδεσμο:
Πολιτιστικό Καλοκαίρι Δήμου Γορτυνίας 2013 (Εκδηλώσεις Αυγούστου)

Το καλοκαίρι στην Γορτυνία βέβαια περιλαμβάνει και τα παραδοσιακά πανηγύρια και τις τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, που γίνονται σε όλα τα χωριά με πρωτοβουλία των δραστήριων τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και “ο χορός καλά κρατεί” μέχρι το πρωί, αρκεί να υπάρχει αντοχή.
Ο Δήμος Γορτυνίας σας καλεί να επισκεφτείτε τα χωριά μας, να συμμετάσχετε στο “Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2013” και να περάσετε ένα Καλό Καλοκαίρι!

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου

Γραφείο Τύπου
Δήμου Γορτυνίας

Share

Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας την Παρασκευή 26/07/2013

Πρόσκληση Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας την Παρασκευή 26/07/2013, ώρα 17:00.

Διαβάστε την Πρόσκληση

Share

Πρόσκληση Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γορτυνίας την Τετάρτη 24/7/2013

Πρόσκληση Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γορτυνίας την Τετάρτη 24/7/2013 στις 13:00.

Διαβάστε την Πρόσκληση

Share

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας για την Συνέχιση Λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας για την Συνέχιση Λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 12/7/2013 με θέμα “Συνέχιση Λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα μετά την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας περί κατάργησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ για την αφαίρεση αρμοδιοτήτωuν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση” και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης, μετά την επίσκεψη της τρόικας για την εφαρμογή του μνημονίου, αποτελούν την συνέχεια των προηγούμενων για το κλείσιμο των σχολείων, την συγχώνευση υπηρεσιών, το κλείσιμο των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την διακοπή εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», αντί για την ενίσχυση της περιφέρειας, οδηγούμαστε σε μια συνεχή αποδυνάμωσή της με την αφαίρεση βασικών αρμοδιοτήτων, την κατάργηση υπηρεσιών, όπως η δημοτική αστυνομία, και την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών δέν προσφέρει λύσεις, αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες και αφήνει τους υπεύθυνους για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο απυρόβλητο. Είναι σε ευθεία αντίθεση με την Συνταγματική επιταγή και τις αρχές της αποκέντρωσης με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οι αποφάσεις αυτές είναι σε αντίθεση με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και εντείνουν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, που είναι ιδιαίτερα έντονο στους Δήμους της περιφέρειας.
Με το σχέδιο νόμου για την κατάργηση ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της ειδικότητας της Αργυροχρυσοχοΐας βάλλεται η δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας, σε αντίθεση με την ανάγκη για αναβάθμισή της, καθώς παράγει καταρτισμένους αποφοίτους, που κυρίως αυτοαπασχολούνται και έχουν εργασιακή διέξοδο. Ειδικότερα στον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας απασχολούνται πανελλαδικά μόλις 16 εκπαιδευτικοί, ενώ υπάρχει μακραίωνη πολιτιστική παράδοση, που δημιουργεί ανάπτυξη με σημαντική προστιθέμενη αξία, ενισχύει την τουριστική οικονομία και βοηθά στην εξωστρέφεια της χώρας. Στην σύγχρονη Ελλάδα το νήμα της παράδοσης και των τεχνικών διασώζεται πια μόνο μέσω των Σχολών, από τις οποίες έχουν αποφοιτήσει σημαντικοί και καταξιωμένοι τεχνίτες αλλά και καλλιτέχνες.
Στη Στεμνίτσα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας η παράδοση της επεξεργασίας του μετάλλου διατηρείται ζωντανή εδώ και πολλούς αιώνες, από τα χρόνια του Βυζαντίου. Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας ιδρύθηκε από παραδοσιακούς τεχνίτες -βραβευμένους από την Ακαδημία Αθηνών- το 1976 και λειτουργεί μέχρι σήμερα παρέχοντας σπουδές πολύ υψηλού επιπέδου, με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε εκθέσεις, που την έχουν καταξιώσει ως μια από τις καλύτερες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο της, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας στεγάζεται χωρίς ενοίκιο σε δημοτικό κτίριο, είναι άρτια εξοπλισμένη και με καταρτισμένο προσωπικό. Ως αποτέλεσμα βρίσκεται σε πλήρη άνθιση παραγωγικότητας και δραστηριοτήτων και έχει ανοδική πορεία σε αριθμό μαθητών, με 47 εγγραφές την περίοδο 2012-2013. Χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Χρ. Β. Ρούνιου, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση είναι μόλις 13.000 ευρώ και απασχολεί μόνο 4 εκπαιδευτικούς.
Συνδέεται αρμονικά με τον κοινωνικό, πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό ιστό του ορεινού οικισμού της Στεμνίτσας, αποτελώντας ένα ενεργό κύτταρο και σημαντικό πόλο έλξης και ανάπτυξης της Γορτυνίας, ιδιαίτερα με τις σημαντικές και καινοτόμες δραστηριότητές της (εκθέσεις, εργαστήριο αποφοίτων, συνέδρια αργυροχρυσοχόων, πλατφόρμα e-learning), που υλοποιούνται από το αξιόλογο προσωπικό της Σχολής.
Ο Δήμος Γορτυνίας, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η λειτουργία και η δράση της Σχολής για τη Στεμνίτσα αλλά και για όλη τη Γορτυνία, έχει εντάξει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα έργα και δράσεις με επίκεντρο την παράδοση της Στεμνίτσας στην τέχνη της επεξεργασίας του μετάλλου και του κοσμήματος. Το επαπειλούμενο κλείσιμο της σχολής θα στερήσει την περιοχή από ένα από τα πιο σημαντικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα πλήξει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Γορτυνίας.

Με βάση τα παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση το Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζει:

• Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ εναντίον της κατάργησης αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαθεσιμότητας του προσωπικού.
• Είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την κατάργηση των κλάδων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας.
• Απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας.
• Απευθύνει κάλεσμα συμπαράστασης προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
• Καλεί τους βουλευτές του Νομού να μην ψηφίσουν το Σχέδιο Νόμου και οδηγήσουν με την ψήφο τους στο κλείσιμο της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας και στην διακοπή της μακραίωνης πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας εξουσιοδοτείται για την κοινοποίηση της απόφασης προς κάθε αρμόδιο

Διαβάστε την Απόφαση 207/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας

Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Γορτυνίας

Share

Πρόσκληση Εκτακτης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας την Παρασκευή 12/07/2013, ώρα 20:00

Πρόσκληση Εκτακτης Συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας την Παρασκευή 12/07/2013, ώρα 20:00.

Διαβάστε την Πρόσκληση

Share

Επιστολή Δημάρχου Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλου για την λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τροπαίων

Επιστολή Δημάρχου Γορτυνίας κ. Γιάννη Γιαννόπουλου για την λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τροπαίων

Ο Δημάρχος Γορτυνίας κ. Γιάννης Γιαννόπουλος απέστειλε αίτημα για την λειτουργία του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Τροπαίων καθ’όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο για την αντιπυρική περίοδο. Η επιστολή εστάλη προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος και κοινοποιείται προς την Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας και τους Βουλευτές του Νομού Αρκαδίας

Διαβάστε την Επιστολή για το Π.Κ. Τροπαίων

Γραφείο Τύπου
Δήμου Γορτυνίας

Share

Συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας στο πρόγραμμα «Αθληση για Ολους»

Δελτίο Τύπου – 9/7/2013

Συμμετοχή του Δήμου Γορτυνίας στο πρόγραμμα «Αθληση για Ολους»

Πρόταση για συμμετοχή στο πρόγραμμα «Αθληση για Ολους» υπέβαλε το γραφείο αθλητισμού του Δήμου Γορτυνίας, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα προτείνεται η λειτουργία στο Δήμο δέκα τμημάτων μεγάλης διάρκειας, πέντε για την ενότητα «Αθλητισμός και Παιδί», που περιλαμβάνει τέσσερα τμήματα χορού και ένα τμήμα ποδοσφαίρου και πέντε τμήματα στην ενότητα «Αθλητισμός και Γυναίκα».
Οκτώ θερινά τμήματα μικρής διάρκειας για νέους και δέκα αθλητικές εκδηλώσεις μεταξύ των οποίων και η διοργάνωση πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και μπάσκετ στο Δήμο. Το πρόγραμμα, αφορά την περίοδο 2013-2014 και μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να γίνουν οι πιστοποιήσεις των Δήμων, που θα υλοποιήσουν προγράμματα και η έγκριση των προτάσεων. Η υποβληθείσα πρόταση είναι επιδοτούμενη 100%.

Ανεξάρτητα από την έκβαση της παραπάνω πρότασης και σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου θα λειτουργήσουν τμήματα για την ενότητα «Αθλητισμός και Παιδί» και «Αθλητισμός και Γυναίκα» μετά την έγκριση εποχιακών θέσεων και την πρόσληψη δύο (2) πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, που έχει ζητήσει ο Δήμος.

Οι αθλητικές εκδηλώσεις που προτάθηκαν να ενταχθούν στο Πρόγραμμα «Άθλησης για Όλους» είναι οι παρακάτω:
o Άθλος Μαινάλου
o Ανάβαση Ζυγοβιστίου
o Ορεινό Τρίαθλο στη Λίμνη Λάδωνα
o Θεοδωράκεια
o Δρόμοι Αρκάδων ποιμένων
o Θελπούσια
o Ποδηλασία ENDURO
o Γιορτή νεολαίας στην μνήμη Μάθιου Πόταγα
o Αγώνες Ποδοσφαίρου
o Αγώνες Μπάσκετ

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου

Γραφείο Τύπου
Δήμου Γορτυνίας

Share

40ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Δελτίο Τύπου – 8/7/2013

40ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στα Λαγκάδια Γορτυνίας

Ο Δήμος Γορτυνίας γιορτάζει φέτος την 40η διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής στην Αγία Παρασκευή Λαγκαδίων, ένα πολιτιστικό γεγονός που αποτελεί πλέον θεσμό.

Αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά την οφείλουμε στον εμπνευστή και ιδρυτή του διαγωνισμού, τον λογοτέχνη Χρήστο Νικήτα Στρατολάτη από τα Λαγκάδια, καθώς και σ’ όλους τους φορείς που υπήρξαν συνεχιστές της διοργάνωσης.

Με ιδιαίτερη χαρά και με σεβασμό αφιερώνουμε την φετινή διήμερη εκδήλωση στον ιδρυτή του, Χρήστο Νικήτα Στρατολάτη, με το εξής πρόγραμμα:

o Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013, ώρα 8.00 μ.μ. Παρουσίαση ελληνικών παραδοσιακών χορών από χορευτικά συγκροτήματα.
o Σάββατο 27 Ιουλίου 2013, ώρα 8.00 μ.μ. Διαγωνισμός Δημοτικού Τραγουδιού και Μουσικής.

Με μεγάλο επίσης σεβασμό προς την λαϊκή μουσική μας παράδοση, που αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμού μας, προσκαλούμε τους ερασιτέχνες τραγουδιστές και μουσικούς, και ιδιαίτερα τους νέους, να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό με όσο το δυνατόν αυθεντικότερα τραγούδια και μουσικές απ’ όλη την Ελλάδα. Να διακριθούν για το ταλέντο τους αλλά και να αναδειχτεί η ελληνική μουσική παράδοση.

Οι κατηγορίες διαγωνιζομένων είναι τρεις:
1. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για νέους έως 18 ετών.
2. Καλύτερης ερμηνείας δημοτικού τραγουδιού για ενήλικες.
3. Καλύτερης εκτέλεσης παραδοσιακού μουσικού οργάνου.

Το έργο της κριτικής επιτροπής σε αυτήν την επετειακή διοργάνωση έχουν αναλάβει μουσικολόγοι και ερευνητές από το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με επικεφαλής την κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο μουσικός και ερευνητής Κωνσταντίνος Παυλόπουλος, την δε εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά.

Για περισσότερες πληροφορίες, για την προκήρυξη και την αίτηση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ν’ απευθύνονται στον Δήμο Γορτυνίας τηλ. 2795360330, 2795360313, ή να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Δήμου, στην διεύθυνση www.gortynia.gov.gr.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου

Γραφείο Τύπου
Δήμου Γορτυνίας

Share

Πρόσκληση Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γορτυνίας την Παρασκευή 12/7/2013

Πρόσκληση Συνεδρίασης Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Γορτυνίας την Παρασκευή 12/7/2013 στις 13:00.

Διαβάστε την Πρόσκληση

Share

Ημερίδα ενημέρωσης κοινού για το μαστό – «Η Πρόληψη σώζει ζωές»

Δελτίο Τύπου – 3/7/2013

Ημερίδα ενημέρωσης κοινού για το μαστό – «Η Πρόληψη σώζει ζωές»

Υπό την αιγίδα του Δήμου Γορτυνίας η Ελληνική Εταιρεία Απεικόνισης Μαστού με χορηγό τον ΟΠΑΠ, οργανώνει Ημερίδα ενημέρωσης κοινού για τον μαστό το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013, ώρα 10.30 π.μ. στη Βυτίνα, στο Πανταζοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Την εκδήλωση θα προλογίσει η Πρόεδρος της εταιρείας κ. Αθηνά Βούρτση, ο καθηγητής Ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Ilinois κ. Δημ. Σπίγγος, ο οποίος είναι διεθνώς γνωστός για το ερευνητικό και επιστημονικό του έργο και ο χειρουργός Αγαμ. Κοκκοφίτης, υπεύθυνος του τμήματος μαστού του Παναρκαδικού Νοσοκομείου Τρίπολης.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Ακτινολόγος Κωνσταντίνος Καντζάβελος.

Θα ακολουθήσει κλινική εξέταση (ψηλάφηση μαστών) όσων γυναικών επιθυμούν στο Αγροτικό Ιατρείο Βυτίνας και υπερηχογραφικός έλεγχος όπου χρειαστεί. Σε όσες από τις γυναίκες αυτές κριθεί αναγκαίο να γίνει μαστογραφία, θα γίνει δωρεάν όπου επιθυμούν (στο ιατρείο του κ. Καντζάβελου στην Τρίπολη ή στο διαγνωστικό κέντρο «Παναρκαδική Μέριμνα»).

Επί πλέον θα γίνουν δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες χαμηλού εισοδήματος, μέχρι του συνολικού αριθμού των 50 μαστογραφιών στην ευρύτερη περιοχή, σε γυναίκες που θα υποδείξουν οι αρμόδιοι φορείς (Κοινωνικοί λειτουργοί, γιατροί Κέντρων Υγείας κ.λ.π.

Διαβάστε το Δελτίο Τύπου για την Ημερίδα ενημέρωσης κοινού για το μαστό

Γραφείο Τύπου
Δήμου Γορτυνίας

Share