Monthly Archives: November 2020

Χρηματοδότηση από το Π.Ε.Π. για την αποκατάσταση τμήματος της Μονής Αγίου Νικολάου στο Βαλτεσινίκο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 30.11.2020

Δελτίο Τύπου

«Στο Π.Ε.Π. Πελοποννήσου η αποκατάσταση της Μονής Αγίου Νικολάου, Βαλτεσινίκου»

Στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (Π.Ε.Π.) Πελοποννήσου εντάχθηκε η αποκατάσταση τμήματος της Μονής Αγίου Νικολάου, ή «Παλαιομονάστηρο», στο Βαλτεσινίκο.  Αναγνωρίζοντας το πολιτιστικό φορτίο της Μονής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου ενέταξε την Στερέωση και Αποκατάσταση της Μονής Αγίου Νικολάου και  την αναδιαμόρφωση της κλίμακας καθόδου, συνολικού προϋπολογισμού 1.028.800 ευρώ, στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Πελοποννήσου. Δικαιούχος του έργου είναι η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης “Ενίσχυση της ελκυστικότητας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς (αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία)”, από την  Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντάχθηκαν 10 έργα που αφορούν πολιτιστικά μνημεία, συνολικού προϋπολογισμού 11.491.732 ευρώ. 

Η Μονή Αγίου Νικολάου ή «Παλαιομονάστηρο» έχει ανακηρυχτεί επίσημο, αρχαίο μνημείο. Χτίστηκε περί το 1500-1550 και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Νικόλαο και στην Ανάληψη του Κυρίου. Η αγιογράφηση της Μονής χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και ο φυσικά διαμορφωμένος τρούλος στον λαξευτό βράχο φέρει τον Παντοκράτορα με τους Ευαγγελιστές. Αποτέλεσε μάλιστα καταφύγιο την περίοδο της ελληνικής επανάστασης.  

Στην πράξη περιλαμβάνονται εργασίες αποκατάστασης που αφορούν κυρίως την αντιμετώπιση της έντονης υγρασίας, τη διαμόρφωση των δύο υφιστάμενων προσβάσεων στη μονή, καθώς και  οι εργασίες συντήρησης των τοιχογραφιών και του ξυλόγλυπτου διακόσμου των δύο ασκηταριών.

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης αποτελεί ικανοποίηση όλων όσων εργάστηκαν, για την επίτευξη και την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου. Αναδεικνύει δε το ενδιαφέρον της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  για την προώθηση σημαντικών αιτημάτων του Δήμου Γορτυνίας και ευχαριστούμε θερμά τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο Παναγιώτη Νίκα και τον Αντιπεριφερειάρχη κο Χρήστο Λαμπρόπουλο.

Share

Τηλεδιάσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 04.12 στις 17:00

Δείτε την Πρόσκληση εδώ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Δ.Σ.ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ 04122020

Share

Τι έδειξε ο δεύτερος κύκλος rapid tests στη Γορτυνία


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 27.11.2020

Δελτίο Τύπου

Αποτελέσματα 2ου  κύκλου rapid tests στο Δήμο Γορτυνίας

Πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 26.11.2020, από δυο κλιμάκια  ελέγχου του Ε.Ο.Δ.Υ., rapid tests στις Τοπικές Κοινότητες Λαγκαδίων, Βυτίνας, Βαλτεσινίκου και Πράσινου.

Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από το υγειονομικό προσωπικό του Ε.Ο.Δ.Υ., ύστερα από πρόσκληση του Δήμου Γορτυνίας και αποτελούν συνέχεια του προγράμματος διενέργειας rapid test στο Δήμο.

Στους ελέγχους, παρόντες ήταν και εξετάστηκαν και οι ίδιοι, αιρετά στελέχη της Δημοτικής Αρχής , Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, δημοτικοί υπάλληλοι και υπάλληλοι λοιπών υπηρεσιών.

Σημαντική ήταν επίσης και η παρουσία του Διευθυντή του Κ.Υ. Δημητσάνας, ιατρού Βασίλη Βαρδιάμπαση.

Οι δημότες ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο ποσοστό στην εν λόγω πρόσκληση. Σε σύνολο 220 rapid tests, εντοπίστηκαν δύο μόλις θετικά δείγματα, τα οποία αποτελούν επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τα δυο θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Δημοτική  Ενότητα Κλείτορος, στην Τοπική Κοινότητα Πράσινου, είναι ασυμπτωματικά και έχουν τεθεί ήδη σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Στάθης Κούλης, δήλωσε σχετικά:

«Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. θα συνεχιστούν και την ερχόμενη εβδομάδα, σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Γορτυνίας, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση του Δήμου. Με αυτό τον τρόπο, θα έχουμε μια σαφή εικόνα τυχόν διασποράς του ιού σε όλη την επικράτεια του Δήμου Γορτυνίας.

Η περιορισμένη εμφάνιση των κρουσμάτων δεν θα πρέπει να ανησυχήσει τους δημότες.  Αν συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό του κορωνοϊού COVID-19, θα μπορέσουμε αποτελεσματικά να αναχαιτίσουμε τη διασπορά  του στο Δήμο Γορτυνίας. Ο Δήμος θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τους δημότες του.

Θερμή παράκληση προς όλους, είναι να συνεχίσουν να τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες για την διαφύλαξη της ατομικής αλλά και της δημόσιας υγείας».

Μένουμε σπίτι

Παραμένουμε ασφαλείς

Share

Δια περιφοράς Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 01.12.2020 στις 10:00

Δείτε την Πρόσκληση σε Συνεδρίαση εδώ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_ΟΕ_20201201

Share

Επιμένουμε Ελληνικά, προτιμούμε Αρκαδικά προϊόντα και υπηρεσίες – Οδηγός Ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) της Αρκαδίας


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 27.11.2020

Τα μαγαζιά και οι υπηρεσίες του Νομού Αρκαδίας, τώρα στο κινητό και τον υπολογιστή σου. 

Σε μια εξαιρετική πρωτοβουλία προχώρησε πρόσφατα το Επιμελητήριο Αρκαδίας δημιουργώντας έναν εύχρηστο και λειτουργικό on-line κατάλογο των ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στο Νομό Αρκαδίας. To lockdown και η πανδημία του κορονοϊού έχουν αλλάξει ριζικά τις συνήθειες των καταναλωτών στρέφοντας τους προς το ηλεκτρονικού εμπόριο και εκτοξεύοντας τους δείκτες μέτρησης των ηλεκτρονικών παραγγελιών ανά τον κόσμο. 

Ως εκ τούτου, στα πλαίσια στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και προσαρμογής στις νέες συνθήκες, το Επιμελητήριο Αρκαδίας στηρίζοντας έμπρακτα τα ηλεκτρονικά καταστήματα του Νομού, λάνσαρε έναν πλήρη, εύχρηστο και διασκεδαστικό ηλεκτρονικό οδηγό στον οποίο θα βρει κανείς τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις για κάθε κλάδο που αναζητά στην Αρκαδία. Από συγγραφή κειμένων και διαχείριση social media μέχρι είδη σπιτιού, ένδυσης, τροφίμων και πολλά άλλα. Επιμένουμε λοιπόν Ελληνικά, Προτιμούμε Αρκαδικά προϊόντα και υπηρεσίες! 

Επισκεφθείτε τον κατάλογο ηλεκτρονικών καταστημάτων (e-shops) του Επιμελητηρίου Αρκαδίας εδώ: https://eshops.arcadianet.gr/

Άρτια η εμπειρία χρήστη και για περιήγηση, εύκολα και γρήγορα, από το κινητό σας τηλέφωνο!

Βανέσσα Μπουρνά 

Share

Διανομή προμηθειών στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ από τη ΔΗΚΕΓ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΤΑΧ. Δ/ΝΣΗ: ΤΡΟΠΑΙΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
ΤΑΧ. ΚΩΔ.: 22008
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Πάικος Αναγνωστόπουλος
Τηλ/νο: 2797022700
e-mail: koinof@gortynia.gov.gr

Τρόπαια, 25.11.2020

Αρ. Πρωτ.: 333

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

 Πρόγραμμα Διανομής Νέων Προμηθειών Τροφίμων και Βασικής Υλικής Βοήθειας για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ) Π.Ε. Αρκαδίας

 

Η Κοινωνική Σύμπραξη Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας, με επικεφαλής εταίρο (Δικαιούχο) τον Δήμο Τρίπολης ο οποίος υλοποιεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Κ Α Λ Ε Ι

Τους Ωφελούμενους

του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD)», του Δήμου Γορτυνίας, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στο ΚΕΑ, είναι δικαιούχοι αυτού έως και την ημέρα διανομής των προϊόντων και συμπεριλαμβάνονται στον πίνακα εγκριθέντων σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, να προσέλθουν στα αντίστοιχα κέντρα διανομής, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής (απαραίτητη η χρήση μάσκας και η τήρηση μέτρων προστασίας) για την παραλαβή τροφίμων – ειδών βασικής υλικής συνδρομής που τους αναλογεί από τα παρακάτω είδη:

ΦΕΤΑ
ΑΛΕΥΡΙ
ΒΟΕΙΟ ΚΡΕΑΣ
ΓΑΛΑ ΕΒΑΠΟΡΕ
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
ΖΑΧΑΡΗ ΛΕΥΚΗ
ΖΥΜΑΡΙΚΑ
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΥΓΡΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
ΚΡΕΜΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΩΝ
ΚΡΕΜΑ ΡΥΖΑΛΕΥΡΟ
ΚΡΙΘΑΡΑΚΙ
ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ
ΦΑΣΟΛΙΑ
ΜΗΛΑ
ΠΑΤΑΤΕΣ
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ
ΜΩΡΟΜΑΝΤΗΛΑ
ΟΔΟΝΤΟΒΟΥΡΤΣΑ
ΟΔΟΝΤΟΚΡΕΜΑ
ΡΥΖΙ
ΣΑΜΠΟΥΑΝ
ΣΑΠΟΥΝΙ
ΧΥΜΟΣ ΤΟΜΑΤΑΣ
ΥΓΡΟ ΠΙΑΤΩΝ
ΦΑΚΕΣ

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα διανομής έχει ως εξής:

 ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:

 Ημερομηνία:  Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020 από ώρα 9:00π.μ. έως 14:00

Διεύθυνση διανομής:  Τρόπαια Αρκαδίας – Πνευματικό Κέντρο Τροπαίων

Οι δικαιούχοι από τις Δημοτικές Ενότητες:

 • Τροπαίων
 • Κοντοβάζαινας

Ημερομηνία:  Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020 από ώρα 9:00π.μ. έως 14:00

Διεύθυνση διανομής:  Καρκαλού Αρκαδίας – Κτήριο πυροσβεστικού κλιμακίου

Οι δικαιούχοι από τις Δημοτικές Ενότητες:

 • Δημητσάνας
 • Βυτίνας
 • Λαγκαδίων
 • Κλείτορος
 • Τρικολώνων
 • Ηραίας

Πληροφορίες: Πάικος Αναγνωστόπουλος – 2797022700 / 6973350794

*Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν επιπλέον για το σημείο και την ώρα διανομής με γραπτό μήνυμα.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος, θα παραλαμβάνουν την ποσότητα που τους αναλογεί με την επίδειξη του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας και επίσημου εγγράφου που αναγράφεται ο Α.Μ.Κ.Α.

Σε περίπτωση αδυναμίας παραλαβής των προϊόντων από τον ωφελούμενο η παραλαβή μπορεί να γίνει μόνο από εξουσιοδοτημένο άτομο (δεν είναι απαραίτητο το γνήσιο υπογραφής).

Το πρόγραμμα διανομής θα τηρηθεί αυστηρά ώστε να μην δημιουργηθεί συνωστισμός.

Παρακαλούνται οι δικαιούχοι να φέρουν μαζί τους στυλό.

Διαδικασία συμμετοχής των ωφελουμένων στην διανομή:

1ο Βήμα: Ο ωφελούμενος την ημέρα της διανομής, θα μεταβεί στο ειδικό γραφείο που θα λειτουργεί στο χώρο διανομής, ώστε να γίνει ο έλεγχος των δικαιολογητικών και η ταυτοποίηση του ωφελούμενου.

2ο Βήμα: Ο ωφελούμενος κατευθύνεται στο χώρο της διανομής για να παραλάβει την ποσότητα που του αναλογεί.

Θα τηρηθεί το απόρρητο στα στοιχεία των ωφελούμενων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την διανομή.

Share

Πως το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα STEP-IN σας βοηθάει να εξοικονομήσετε ενέργεια


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 25.11.2020

Δελτίο Τύπου

«Χρήσιμες Συμβουλές για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο Γορτυνίας»

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα STEPIN αποτελεί ένα ερευνητικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον Δήμο Μετσόβου. Στόχος αυτού του προγράμματος αποτελεί η ανάπτυξη μιας  καινοτόμου μεθοδολογίας για την ανάλυση και την αντιμετώπιση των υψηλών ενεργειακών δαπανών των νοικοκυριών.

Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού,  έχει δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό φυλλάδιο, που περιλαμβάνει χρήσιμες συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, διαθέσιμο και χρήσιμο για όλους του δημότες του Δήμου Γορτυνίας.  Το φυλλάδιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα για την ενεργειακή αναβάθμιση και τη θωράκιση των κατοικιών, τρόπους μείωσης του κόστους θέρμανσης, απλές συμβουλές που απαιτούν αποκλειστικά και μόνο την αλλαγή κάποιων κακών συνηθειών, χωρίς να επηρεάζουν τις συνθήκες άνεσης και επιδοτούμενες δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης.

Βρείτε το ηλεκτρονικό φυλλάδιο και μάθετε περισσότερα σχετικά με το πως θα μειώσετε την κατανάλωση της θερμικής και ηλεκτρικής ενέργειας, θα εξοικονομήσετε χρήματα, θα βελτιώσετε τη ποιότητα της ζωής σας και θα προστατεύσετε το περιβάλλον, στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://www.step-in-project.eu/wp-content/uploads/STEP-IN_Energy-Savings-Tips-Booklet-Greek.pdf

Share

Κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ. σε δημοτικές ενότητες του Δήμου Γορτυνίας για προληπτικά tests»


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 24.11.2020

Ανακοίνωση

«Νέα επίσκεψη κλιμακίου του Ε.Ο.Δ.Υ. σε δημοτικές ενότητες του Δήμου Γορτυνίας για προληπτικά tests»

Οι προληπτικοί έλεγχοι με rapid tests στους δημότες του Δήμου Γορτυνίας θα συνεχιστούν και αυτήν την εβδομάδα με την νέα επίσκεψη κλιμακίων του Ε.Ο.Δ.Υ. σε Τοπικές Κοινότητες του Δήμου.

Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου, κλιμάκια του Ε.Ο.Δ.Υ. θα βρίσκονται στις Τοπικές Κοινότητες Λαγκαδίων, Βυτίνας, Βαλτεσινίκου και Πρασίνου.

Το πρόγραμμα των ελέγχων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:

 1. Περιφερειακό Ιατρείο Λαγκαδίων: Από την 09:00 ώρα
 2. Περιφερειακό Ιατρείο Βυτίνας: Από την 12:30 ώρα
 3. Περιφερειακό Ιατρείο Βαλτεσινίκου: Από την 09:00 ώρα
 4. Περιφερειακό Ιατρείο Πρασίνου: Από την 12:30 ώρα

Απαραίτητα, οι προσερχόμενοι δημότες να έχουν μαζί τους τον Α.Μ.Κ.Α. ή την ταυτότητά τους.

Στόχος της εν λόγω δράσης είναι να πραγματοποιηθούν προληπτικά γρήγορα tests για COVID-19 σε πολίτες, για την αποφυγή τυχόν διασποράς του ιού. Καλούμε τους δημότες μας  να ανταποκριθούν στη δράση αυτή, με αίσθημα ευθύνης και διαφυλάσσοντας συλλογικά τη δημόσια υγεία.

Ο Δήμος Γορτυνίας βρίσκεται σε επαγρύπνηση και στενή συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για την προστασία των δημοτών του.

Share

Υπάρχουν πολλές μορφές βίας. Μην ανέχεσαι καμμία. Μίλα.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 24.11.2020

Δελτίο Τύπου

Παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, με στόχο να αναδείξει ένα παγκόσμιο φαινόμενο που παραμένει «αόρατο».

Φαινόμενο που συγκαλύπτεται από μύθους και κοινωνική ανοχή, με αποτέλεσμα να μην καταγγέλλεται και τιμωρείται. Μία ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινωνίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (λεκτική, ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, οικονομική, συμβολική).

Ημέρα ορόσημο για τις γυναίκες όλου του κόσμου που έχουν βιώσει ή βιώνουν έμφυλη βία στον ιδιωτικό ή τον δημόσιο χώρο (ενδοοικογενειακή βία, βιασμός, σεξουαλική παρενόχληση, διακίνηση ανθρώπων/trafficking, παράνομη παρακολούθηση/ stalking κ.ά.).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ:

 • 1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα αντιμετωπίσει ψυχολογική, σωματική ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό της.
 • 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
 • 40% με 50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
 • 000 με 2.000.000 άνθρωποι στον κόσμο, κυρίως γυναίκες και παιδιά, εκτιμάται ότι διακινούνται παράνομα κάθε χρόνο με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία.

Η κοινωνία καλείται να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί, ώστε να διαμορφώσει μια συλλογική κουλτούρα μηδενικής ανοχής απέναντι στη βία των γυναικών και τον σεξισμό, αλλά και να ενισχύσει μια συλλογική νοοτροπία στήριξης των επιζωσών/επιζώντων έμφυλης βίας.

Ο Δήμος Γορτυνίας έχει ήδη δρομολογήσει τη σύσταση Επιτροπής Ισότητας των Φύλων. Αρμοδιότητες την επιτροπής αυτής είναι η συμμετοχή και η υποστήριξη της ένταξης της ισότητας των φύλων στις πολιτικές του Δήμου, καθώς και η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Για επιπλέον πληροφορίες ή υποστήριξη, μπορεί να απευθυνθείτε στους παρακάτω συνδέσμους:

«Κατά της βίας των Γυναικών» www.womensos.gr

«ΜΚΟ Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου» https://kakopoiisi.gr

«Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας» https://www.kethi.gr

Share

Ελεύθερο ασύρματο internet σε Βυτίνα, Λαγκάδια και Δημητσάνα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 24.11.2020

Δελτίο Τύπου

Χάρη στην «Ανάπτυξη Ασύρματων Ευρυζωνικών Δικτύων» στο Δήμο Γορτυνίας, οι δημότες θα μπορούν να απολαμβάνουν στο εξής ελεύθερο ασύρματο internet σε δημόσιους χώρους. Η εγκατάσταση των σημείων πρόσβασης Wi-Fi σε δημόσιους χώρους υλοποιήθηκε από τον όμιλο Euroaxes, με την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας WiFi4EU.

Η μελέτη και εγκατάσταση των ασύρματων σημείων πρόσβασης στο Δήμο Γορτυνίας έγινε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (Ι.Π.ΤΗΛ.), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.). Δωρεάν σημεία πρόσβασης Wi-Fi στο Δήμο Γορτυνίας εντοπίζονται ήδη σε:

 • Βυτίνα: κεντρική πλατεία και παρακείμενοι δρόμοι
 • Λαγκάδια: κεντρική πλατεία
 • Δημητσάνα: κεντρική πλατεία, περιοχή Δημαρχείου, Δημοτικού Σχολείου και Βιβλιοθήκης, περιοχή Αγίου Χαραλάμπους

Με το έργο παρέχεται η δυνατότητα στους δημότες  για ελεύθερη και απεριόριστη πρόσβαση στο internet σε δημόσιους χώρους, εισάγοντας  το Δήμο Γορτυνίας σε μια νέα, ψηφιακή εποχή και δίνοντας στους δημότες την ευκαιρία να αναπτύξουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, παρέχοντας παράλληλα στους επισκέπτες καινοτόμες παροχές.

Το έργο πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Δημάρχου Γορτυνίας, Ευσταθίου Κούλη, και τη φροντίδα του δημοτικού υπαλλήλου, Δημήτρη Κουτσιάδη.

Share