Monthly Archives: March 2021

Εκδηλώσεις μνήμης σε Παλούμπα και «Αλώνι Καλλιντέρη» για τα 200 χρόνια από το 1821


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 24.03.2021

 

Γιορτή Μνήμης & Τιμής στους Γορτύνιους Επαναστάτες

Την Κυριακή 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Ενότητα Ηραίας εκδηλώσεις για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής, με αυστηρή  τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τελέστηκε παρουσία των κ.κ. Δημάρχου Γορτυνίας, Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Ηραίας, Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων  δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα, επιμνημόσυνη δέηση καθώς και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι του Δήμου μετέβησαν στο Αγιονέρι, στη θέση «Αλώνι Καλλιντέρη», όπου μεταξύ των λοιπών εκδηλώσεων, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Δήμαρχο Γορτυνίας, κο Στάθη Κούλη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Πύργου του Στρατηγού Πλαπούτα ρίψη πυροτεχνημάτων.

Την ημέρα αυτή του 1821, και αφού συγκεντρώθηκαν στο Αγιονέρι, στη θέση «Αλώνι Καλλιντέρη»  περί τους 860 Έλληνες οπλοφόρους από κάθε γειτονικό χωριό,  οι αδελφοί Πλαπούτα, με λόγο πύρινο, κήρυξαν την έναρξη της Γορτυνιακής Επανάστασης υψώνοντας ένα από τα πρώτα λάβαρα: «Αδελφοί, όσα βλέπετε ανέλπιστα, μη θαρρείτε ότι είναι τρελλά και ανόητα πράγματα. Αυτά οπού βλέπετε έξαφνα, πληροφορηθήτε με ολην την αλήθειαν, ότι τα γράφουν τα βιβλία μας, και αν δεν πιστεύετε τους λόγους μας, ρωτάτε και τους ιερείς οπού τα γνωρίζουν, να σας τα ειπούν. Οι δε εκεί παρόντες επτά ιερείς εβεβαίωσαντα παρά των Πλαπουταίων λεχθέντα, προσθέτοντες ότι εγνώριζον μεν και αυτά, και άλλα περισσότερα, αλλ’ ότι δεν ήτον δυνατόν να φανερώσωσιν εις άλλην προτητέραν εποχήν όσα τοις παρίστανον τα εξ ουρανού πίπτοντα φυλλάδια, καθότι τότε εδύναντο να λάβωσι μέτρα οι Οθωμανοί, και να θανατώσωσι τους αδελφούς Χριστιανούς εις τόσα άλλα μέρη. Προσέθετον δε να λέγωσι τόσον οι ιερείς, καθώς και οι Πλαπούται, και άλλοι εξ αυτών φρόνιμοι, ότι εντός λίγων ημερών η θάλασσα θα γεμίσει από καράβια εις βοήθειαν των Ελλήνων, και η ξηρά από Ευρωπαϊκά στρατεύματα με θησαυρούς χρημάτων να πλήρώνουν δια τα αναγκαιούντα δια τους Έλληνας, και ότι πολλά σύντομα θέλουν φθάσει και αι δια την Κωνσταντινούπολιν ειδήσεις, καθότι εκεί υπάρχει όλη η δύναμις, ότι θα κυριευθή από τους Έλληνας, και ότι θα συλληφθή και ο Σουλτάνος παρά των Ελλήνων ζωντανός, ή θα θανατωθή».

Η κήρυξη της Επανάστασης στην Ηραία αποτελεί ως γεγονός ένα ακόμη κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους Γορτύνιους, προσδίδοντας τιμή και περηφάνια, καθώς συνέβαλε καταλυτικά στην εδραίωση της Επανάστασης του 1821.    

Share

200 Χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης στις 23.03.1821

 

🇬🇷 200 Χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23.03.1821 🇬🇷
Η Επανάσταση ξεκινάει το 1821 από την Πελοπόννησο καθώς ήταν μια περιοχή με σημαντικό όγκο συμπαγών ελληνικών πληθυσμών και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.
Το 1806, μετά την δολοφονία του αδελφού του, Γιάννου Κολοκοτρώνη και μιας ομάδας κλεφτών στο ληνό των Κολοκοτρωναίων λίγο έξω από τη Μονή των Αιμυαλών στη Γορτυνία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατέφυγε στη Ζάκυνθο για να σωθεί από τη μανία των Τούρκων και κατετάγη στον βρετανικό στρατό όπου έλαβε εκπαίδευση.
Στις 23 Μαρτίου 1821, ο Κολοκοτρώνης συνεπικουρεί τους Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και μαζί απελευθερώνουν την πόλη της Καλαμάτας, ύστερα απο 400 χρόνια τουρκικής κυριαρχίας. Με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κηρύσσοντας επίσημα την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό.
Στις 25 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα όπου βρισκόταν και ευλογεί τα όπλα τους.  
Μετά τη νίκη στην Καλαμάτα ο Κολοκοτρώνης, βάζει σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά, το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στο Μωριά, γιατί πίστευε πως μόνο έτσι θα καθιερωνόταν η Επανάσταση.
🇬🇷 Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Τιμή και Δόξα στους Ελευθερωτές του Γένους! 🇬🇷

 

Share

Live συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου σήμερα στις 17:00 μέσω Facebook


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 23.03.2021

Δελτίο Τύπου

Live μετάδοση της τηλεδιάσκεψης του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω facebook σήμερα στις 17:00

Σήμερα στις 17:00, η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Γορτυνίας θα προβληθεί ζωντανά μέσα από τη Facebook page του Δήμου με τίτλο «Δήμος Γορτυνίας / Municipality of Gortynia».

 

Ακολουθήστε τον σύνδεσμο https://fb.me/e/47ETUAlHM

και παρακολουθήστε την τηλεδιάσκεψη του Δ.Σ. live

στο κινητό ή τον υπολογιστή σας

 

ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ:

Προγραμματισμός δράσεων του Δήμου Γορτυνίας για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Share

25η Μαρτίου 2021: Πρόγραμμα Eκδηλώσεων Δήμου Γορτυνίας

 

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία 

                                                                                                                            Αν. Κάλβος 

 

Εφέτος οι Πανέλληνες θα αποδόσουμε τιμή στους Ελευθερωτές του Γένους περισσότερο μέσα από μια εσωτερική διαδικασία αναστοχασμού κι έκφρασης της βαθειάς μας ευγνωμοσύνης για όσα μας χάρισαν την δυνατότητα να είμαστε σήμερα, 200 χρόνια μετά την ένδοξη Επανάσταση του 1821.    

 

Δείτε το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Δήμο Γορτυνίας, εδώ: Εορτασμός_Εθνικής_Επετείου

 

Share

Παγκόσμια Ημέρα Σύνδρομου Down


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 21.03.2021

«Παγκόσμια Ημέρα Σύνδρομου Down»

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down από το 2006 γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από τα σωματεία International Down Syndrome Association & European Down Syndrome Association. Η πρωτοβουλία ανήκει στον γιατρό Στυλιανό Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Δεν ορίστηκε τυχαία την 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Η συγκεκριμένη μέρα επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για το τί είναι το σύνδρομο Down και πώς τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ζωή και στην κοινωνία.

Το Σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή, η οποία ποικίλει σε σοβαρότητα, προκαλεί δια βίου νοητική αναπηρία και αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ενώ σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Down εκτιμάται σε 1 ανά 700 γεννήσεις περίπου, αν και είναι στατιστικά συχνότερη στους ανθρώπους που γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από το σύνδρομο Down είναι απαραίτητη, διότι τα άτομα με Σύνδρομο Down εξακολουθεί ακόμη και στις μέρες μας να στιγματίζονται κοινωνικά και αντιμετωπίζονται με προκατάληψη. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις πρέπει να αρθούν για να μπορέσουν και τα άτομα με σύνδρομο Down , ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να ενταχθούν, να προσφέρουν και να λάβουν αυτό που μπορούν και τους αξίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα παρακάτω links:

www.down.gr (Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος)

www.frodida.org (Πανελλήνιος Σύλλογος «Φροντίδα»)

www.iliaktida.gr («Ηλιαχτίδα», Ένωση Γονέων & Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down)

Share

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 21.03.2021

 

«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού»

Το 1966 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση της ανεκτικότητας. Αφορμή για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, ήταν ο θάνατος 70 ανθρώπων το 1960 στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της μειοψηφίας των λευκών στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.

Τι είναι Ρατσισμός;

Ο Ρατσισμός είναι η θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα κάποιων ανθρώπων σε σχέση με άλλους εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, είτε λόγω φυλής, θρησκείας, χαρακτήρα, τρόπου ζωής, θέσης στην κοινωνία. Με λίγα λόγια ο ρατσισμός βασίζεται σε προκαταλήψεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι για κάποιους άλλους που είναι διαφορετικοί ή ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες, δηλαδή σε αρνητικές αντιλήψεις, που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα.

Οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα είδη ρατσισμού όπως:

  • Φυλετικός: η διάκριση των ατόμων με κριτήριο το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή – Εβραίοι)
  • Εθνικός: η αντίληψη ότι ένα συγκεκριμένο έθνος είναι ανώτερο από τα υπόλοιπα, ταυτίζεται με τον εθνικισμό και το σοβινισμό.
  • Θρησκευτικός: η διάκριση των ατόμων εστιάζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (Χριστιανοί, Μουλσουμάνοι, Προτεστάντες κ.λ.π.)
  • Πολιτισμικός: οι λαοί διαιρούνται με κριτήριο το πολιτιστικό τους επίπεδο (πολιτιστική ανωτερότητα του δυτικού κόσμου σε σχέση με τον Τρίτο Κόσμο)
  • Κοινωνικοοικονομικός: με κριτήριο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων, το μορφωτικό τους επίπεδο, το φύλο, το επάγγελμα, τη σωματική ή νοητική ικανότητα, την υγεία, τις συνήθειες, τη σεξουαλική συμπεριφορά, την εμφάνιση
  • Πολιτικός: διάκριση των ατόμων με κριτήριο την πολιτική τους ιδεολογία και την κομματική τους ένταξη (δημοκράτες, συντηρητικοί, φιλοβασιλικοί κ.α.).

Δυστυχώς, οι ρατσιστικές συμπεριφορές αναβιώνουν στις μέρες μας, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ διεξήγαγε ευρύ φάσμα ερευνών που καταδεικνύουν υψηλά επίπεδα διακρίσεων στην ΕΕ (Second European Union Minorities and Discrimination Survey, 2017).

Ως μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να ενημερωθούμε και να καλλιεργήσουμε την κριτική μας σκέψη, ώστε να εντοπίσουμε και να το σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό. Ο Ρατσισμός είναι γύρω μας ,αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί από εμάς τους ίδιους.

Ίσως κάποιοι άνθρωποι να διαφέρουν από εμάς σε κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή σε κάποιες συνήθειες. Αυτό θα πρέπει να μας κινήσει το ενδιαφέρον πώς να γνωριστούμε καλύτερα και όχι να μας δημιουργήσει φόβο και περιφρόνηση.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:

www.g2red.org/el/ (Generation2.0. for Fights Equality & Diversity)

www.humanrights360.org/el (Human Rights 3600)

www.gcr.gr/el (Greek Council for Refugees)

www.antigone.gr (Αντιγόνη, Κέντρο Πληροφόρησης &Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Βία)

Share

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 21.03.2021

                        

«Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης»

Η 21η Μαρτίου κηρύχτηκε η Παγκόσμια μέρα της Ποίησης στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO υπό την εισήγηση του συγγραφέα Βασίλη Βασιλικού, πρέσβης της Ελλάδας, τον Οκτώβρη του 1999. Η συγκεκριμένη γιορτή αποτελεί έμπνευσή του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα, ο οποίος το φθινόπωρο του 1997 πρότεινε στην Εταιρεία Συγγραφέων να υιοθετηθεί ο εορτασμός της ποίησης στην Ελλάδα. Η εισήγησή του έφτασε με επιστολή στα χέρια του ποιητή και μελετητή της ποίησης Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου τότε της Εταιρείας Συγγραφέων. Η Λύντια Στεφάνου, από τις γνωστές ποιητικές φωνές της Μεταπολεμικής Ποίησης, υποστήριξε ότι η κατάλληλη ημέρα για τη γιορτή της Ποίησης είναι της εαρινής ισημερίας, που συνδυάζει το φως από τη μία και το σκοτάδι από την άλλη, όπως η ποίηση, που συνδυάζει το φωτεινό της πρόσωπο της αισιοδοξίας με το σκοτεινό πρόσωπο του πένθους. Η πρώτη Ημέρα Ποίησης γιορτάστηκε το 1998 στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά .

Τί είναι ποίηση;

«Η ποίηση είναι το καταφύγιο που φθονούμε». Κώστας Καρυωτάκης

«Τα φάρμακά σου φέρε Τέχνη της Ποιήσεως, που κάμνουνε – για λίγο – να μη νιώθεται η πληγή». Κωνσταντίνος Καβάφης

«Βαδίζεις σε μια έρημο. Ακούς ένα πουλί που κελαηδάει. Όσο κι αν είναι απίθανο να εκκρεμεί ένα πουλί στην έρημο, ωστόσο εσύ είσαι υποχρεωμένος να του φτιάξεις ένα δέντρο. Αυτό είναι το ποίημα». Κική Δημουλά

«Η ομορφιά καραδοκεί. Αν είμαστε ευαίσθητοι, θα την αισθανθούμε μέσα στην ποίηση όλων των γλωσσών». Χόρχε Λουίς Μπόρχες

«Κι είδα τα ανοιχτά παράθυρα

σα μεγάλα βιβλία της ερημιάς

όπου διάβασα το ποτέ και το τίποτα

να φτιάξω μια ποίηση για πάντα.

Κι η ποίηση είναι σαν να ανεβαίνεις μια φανταστική σκάλα

Για να κόψεις ένα ρόδο αληθινό». Τάσος Λειβαδίτης

Μπορείτε να διαβάσετε ή να κατεβάσετε ελληνικά ψηφιακά βιβλία, που διανέμονται ελεύθερα και νόμιμα στο διαδίκτυο: www.openbook.gr

Share

Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιήσει ο Δήμος στη Δ.Ε. Ηραίας την Κυριακή 21.03

Δείτε το πρόγραμμα εδώ: Πρόγραμμα_Εορτασμού_Παλούμπα_Αλώνι_Καλλιντέρη

Share

Προκήρυξη για την πρόσληψη ενός (1) Ειδικού Συνεργάτη κατηγορίας ΔΕ για την επικουρία του έργου του Δημάρχου σε θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του Δήμου

Δείτε την προκήρυξη εδώ: 1_ Συνεργατης

Share

Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 24.03 στις 12:00

Δείτε την πρόσκληση εδώ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΠΖ 24032021

Share