Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας για την Συνέχιση Λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα

Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας για την Συνέχιση Λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα και την αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Γορτυνίας συνεδρίασε εκτάκτως την Παρασκευή 12/7/2013 με θέμα “Συνέχιση Λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας στη Στεμνίτσα μετά την κατάθεση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Παιδείας περί κατάργησης της επαγγελματικής εκπαίδευσης και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ για την αφαίρεση αρμοδιοτήτωuν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση” και ομόφωνα αποφάσισε τα παρακάτω:

Οι τελευταίες αποφάσεις της Κυβέρνησης, μετά την επίσκεψη της τρόικας για την εφαρμογή του μνημονίου, αποτελούν την συνέχεια των προηγούμενων για το κλείσιμο των σχολείων, την συγχώνευση υπηρεσιών, το κλείσιμο των περιφερειακών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και την διακοπή εκπομπής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της διοικητικής μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη», αντί για την ενίσχυση της περιφέρειας, οδηγούμαστε σε μια συνεχή αποδυνάμωσή της με την αφαίρεση βασικών αρμοδιοτήτων, την κατάργηση υπηρεσιών, όπως η δημοτική αστυνομία, και την επαπειλούμενη διαθεσιμότητα του προσωπικού της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Η κατάργηση αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών δέν προσφέρει λύσεις, αποπροσανατολίζει από τις πραγματικές αιτίες και αφήνει τους υπεύθυνους για την οικονομική κατάσταση της χώρας στο απυρόβλητο. Είναι σε ευθεία αντίθεση με την Συνταγματική επιταγή και τις αρχές της αποκέντρωσης με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Οι αποφάσεις αυτές είναι σε αντίθεση με τις αρχές της εγγύτητας και της επικουρικότητας και εντείνουν το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού, που είναι ιδιαίτερα έντονο στους Δήμους της περιφέρειας.
Με το σχέδιο νόμου για την κατάργηση ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα της ειδικότητας της Αργυροχρυσοχοΐας βάλλεται η δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση της χώρας, σε αντίθεση με την ανάγκη για αναβάθμισή της, καθώς παράγει καταρτισμένους αποφοίτους, που κυρίως αυτοαπασχολούνται και έχουν εργασιακή διέξοδο. Ειδικότερα στον κλάδο της Αργυροχρυσοχοΐας απασχολούνται πανελλαδικά μόλις 16 εκπαιδευτικοί, ενώ υπάρχει μακραίωνη πολιτιστική παράδοση, που δημιουργεί ανάπτυξη με σημαντική προστιθέμενη αξία, ενισχύει την τουριστική οικονομία και βοηθά στην εξωστρέφεια της χώρας. Στην σύγχρονη Ελλάδα το νήμα της παράδοσης και των τεχνικών διασώζεται πια μόνο μέσω των Σχολών, από τις οποίες έχουν αποφοιτήσει σημαντικοί και καταξιωμένοι τεχνίτες αλλά και καλλιτέχνες.
Στη Στεμνίτσα Γορτυνίας του Νομού Αρκαδίας η παράδοση της επεξεργασίας του μετάλλου διατηρείται ζωντανή εδώ και πολλούς αιώνες, από τα χρόνια του Βυζαντίου. Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας ιδρύθηκε από παραδοσιακούς τεχνίτες -βραβευμένους από την Ακαδημία Αθηνών- το 1976 και λειτουργεί μέχρι σήμερα παρέχοντας σπουδές πολύ υψηλού επιπέδου, με διεθνείς διακρίσεις και συμμετοχές σε εκθέσεις, που την έχουν καταξιώσει ως μια από τις καλύτερες σχολές επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο της, σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Η Σχολή Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας στεγάζεται χωρίς ενοίκιο σε δημοτικό κτίριο, είναι άρτια εξοπλισμένη και με καταρτισμένο προσωπικό. Ως αποτέλεσμα βρίσκεται σε πλήρη άνθιση παραγωγικότητας και δραστηριοτήτων και έχει ανοδική πορεία σε αριθμό μαθητών, με 47 εγγραφές την περίοδο 2012-2013. Χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Χρ. Β. Ρούνιου, η ετήσια κρατική χρηματοδότηση είναι μόλις 13.000 ευρώ και απασχολεί μόνο 4 εκπαιδευτικούς.
Συνδέεται αρμονικά με τον κοινωνικό, πολιτιστικό, τουριστικό και οικονομικό ιστό του ορεινού οικισμού της Στεμνίτσας, αποτελώντας ένα ενεργό κύτταρο και σημαντικό πόλο έλξης και ανάπτυξης της Γορτυνίας, ιδιαίτερα με τις σημαντικές και καινοτόμες δραστηριότητές της (εκθέσεις, εργαστήριο αποφοίτων, συνέδρια αργυροχρυσοχόων, πλατφόρμα e-learning), που υλοποιούνται από το αξιόλογο προσωπικό της Σχολής.
Ο Δήμος Γορτυνίας, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η λειτουργία και η δράση της Σχολής για τη Στεμνίτσα αλλά και για όλη τη Γορτυνία, έχει εντάξει σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα έργα και δράσεις με επίκεντρο την παράδοση της Στεμνίτσας στην τέχνη της επεξεργασίας του μετάλλου και του κοσμήματος. Το επαπειλούμενο κλείσιμο της σχολής θα στερήσει την περιοχή από ένα από τα πιο σημαντικά συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και θα πλήξει καίρια τις αναπτυξιακές προοπτικές του Δήμου Γορτυνίας.

Με βάση τα παραπάνω και μετά από διαλογική συζήτηση το Δ.Σ. ομόφωνα αποφασίζει:

• Συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της ΚΕΔΕ εναντίον της κατάργησης αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της διαθεσιμότητας του προσωπικού.
• Είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την κατάργηση των κλάδων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και ιδιαίτερα του κλάδου της Αργυροχρυσοχοΐας.
• Απαιτεί τη συνέχιση της λειτουργίας της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας της Στεμνίτσας.
• Απευθύνει κάλεσμα συμπαράστασης προς τους Περιφερειακούς Συμβούλους της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
• Καλεί τους βουλευτές του Νομού να μην ψηφίσουν το Σχέδιο Νόμου και οδηγήσουν με την ψήφο τους στο κλείσιμο της Σχολής Αργυροχρυσοχοΐας και στην διακοπή της μακραίωνης πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας εξουσιοδοτείται για την κοινοποίηση της απόφασης προς κάθε αρμόδιο

Διαβάστε την Απόφαση 207/2013 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Γορτυνίας

Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου
Δήμου Γορτυνίας

Share

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.