Ίδρυση Μελισσοκομικού Μουσείου στη Βυτίνα

Στις εγκαταστάσεις του Τριανταφυλλιδείου ιδρύματος στη Βυτίνα βρέθηκε την Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκης Βορίδης. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, συνοδεία σπουδαίων καλεσμένων.

Οι κύριοι Βορίδης και Κούλης, ενώ ξεναγήθηκαν στους χώρους του κληροδοτήματος και στον βυσσινόκηπο που το περιβάλλει, συζήτησαν περί του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Γορτυνίας και του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, το οποίο θα υπογραφεί πολύ σύντομα. Επιπλέον, αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του ιδρύματος, το οποίο παραμένει αναξιοποίητο παρά τη βούληση του δωρητή, όπως αυτή έχει καταγραφεί στην διαθήκη του.

Από επίσημα χείλη, έγινε γνωστό ότι, το ποσό των 270.000 ευρώ έχει ήδη δεσμευθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και θα διατεθεί για την ίδρυση και την δημιουργία «Μουσείου Μελισσοκομίας» στη Βυτίνα. Η δαπάνη για την σύσταση του Μουσείου θα επιβαρύνει εξολοκλήρου το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επιπρόσθετα, ο Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης, εξέφρασε την πρόθεση να συμμετάσχει και στις δαπάνες που απαιτούνται για την συντήρηση του κληροδοτήματος, τις εργασίες για την περίφραξη, την πυροπροστασία αλλά και στις δαπάνες για την αξιοποίηση της δασικής έκτασης με τα κωνοφόρα δέντρα γύρω από το Τριανταφυλλίδειο ίδρυμα.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης του «Μουσείου Μελισσοκομίας» στη Βυτίνα χαροποίησε ιδιαίτερα την Δημοτική Αρχή. Σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης, ανέφερε τα εξής: «Το κληροδότημα Τριανταφυλλίδη αποτελεί ένα πραγματικό στολίδι που βρίσκεται μέσα στη βιτρίνα του Δήμου Γορτυνίας, την Βυτίνα, όπως συνηθίζεται να την αποκαλούν. Ως στολίδι θέλουμε λοιπόν να το αντιμετωπίσουμε, να το διαχειριστούμε, να το αξιοποιήσουμε και να το προβάλλουμε. Σήμερα, τούτο καθίστανται πιο αναγκαίο από ποτέ διότι η εκμετάλλευση του Τριανταφυλλιδείου ιδρύματος και η λειτουργία της γεωργικής σχολής στην Αρκαδία, θα δώσουν πνοή στην ερημωμένη επαρχία μας. Μάλιστα, σε μια περιοχή που αποτελεί συνώνυμο της μελισσοκομικής παραγωγής, όπως η Βυτίνα, ένα μουσείο σαν κι αυτό, θα αποτελέσει πόλο έλξης για μαθητές, τουρίστες και περιπατητές που επισκέπτονται την περιοχή όλο το χρόνο».  

Ωστόσο, σε σχέση με το αίτημα του Δήμου Γορτυνίας για ίδρυση γεωργικής σχολής στην Αρκαδία, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης, τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

«Αυτή την στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν επτά γεωργικές σχολές, όπου μόνο οι δυο από αυτές προσελκύουν σπουδαστές και εμφανίζουν αληθινή προστιθέμενη αξία. Οι γεωργικές σχολές πρέπει να εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες και πρέπει να υπάρχει πραγματική ζήτηση για αυτές. Η γεωργική εκπαίδευση και παραγωγή στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ εξελιγμένες, συνεπώς, πρέπει να ανιχνευθούν τα κενά τα οποία υπάρχουν σε αυτές και τα οποία πρέπει να καλυφθούν.

Αυτή την εποχή, οι εκπαιδεύσεις πάνω στο κομμάτι της φυτοπροστασίας πάνε πολύ καλά. Επομένως, μπορεί να υπάρξει μια αξιοποίηση της υποδομής του Τριανταφυλλιδείου για να γίνουν τέτοιου είδους εκπαιδεύσεις. Θεωρώ ότι αυτό το κομμάτι είναι που πρέπει να αναπτύξουμε, να το καλλιεργήσουμε και να το προχωρήσουμε. Έχουμε μια τόσο όμορφη υποδομή (βλ. Τριανταφυλλίδειο), σε μια τόσο όμορφη περιοχή και νομίζω πρέπει να το προχωρήσουμε. Ως προς το κομμάτι της σχολής, θα περιμένετε να κάνουμε μια συνολική αξιολόγηση των αναγκών μας από πλευράς γεωργικών εκπαιδεύσεων και στις αρχές του 2021, θα συζητήσουμε και ειδικότερα για τις δυνατότητες που έχουμε σχετικά με την ίδρυση γεωργικής σχολής στη Βυτίνα. Κατά τα λοιπά, έχει νόημα να συνεχίσουμε εκπαιδεύσεις που γίνονται ήδη σε αυτές τις υποδομές καθώς και να βελτιώσουμε τις υποδομές εκεί που χρειάζεται».

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, μεταξύ άλλων, ευχαρίστησε θερμά τον Πρόεδρο του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών κ. Νίκο Θυμάκη και τον κ. Βασίλη Έξαρχο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, για την αγαστή μεταξύ των τριών τους συνεργασία στα πλαίσια της σύστασης και υπογραφής του μνημονίου για την ίδρυση Μελισσοκομικού Μουσείου στις εγκαταστάσεις του Τριανταφυλλιδείου.      Επίσης, ο Δήμαρχος, ευχαρίστησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο, για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν πάντοτε για τις δραστηριότητες του Δήμου Γορτυνίας.

Τέλος, τον Δήμο Γορτυνίας, τίμησαν επίσης με την παρουσία τους στην εν λόγω εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Βυτίνα, ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αποστόλης Αποστολόπουλος, μέλη της Δημοτικής Αρχής και πληθώρα Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων της Γορτυνίας.

Βανέσσα Μπουρνά

nessabourna@gortynia.gov.gr

Share

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.