25η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, είναι αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση, πρόληψη και σωστή πληροφόρηση. Μία πάθηση που είναι θεραπεύσιμη, εφόσον αντιμετωπιστεί άμεσα με τακτικό, προληπτικό έλεγχο.

Αυτό εξάλλου είναι και το μήνυμα της ημέρας αυτής, αλλά και ολόκληρου του Οκτώβρη, που είναι ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος του μαστού προσβάλλει κυρίως, αλλά δεν αφορά μόνο το γυναικείο πληθυσμό. Εμφανίζεται σε πολύ μικρότερη συχνότητα και στους άνδρες (ποσοστό 1:100). Κάθε χρόνο στη χώρα μας αναφέρονται ότι οι γυναίκες που προσβάλλονται από την ασθένεια ξεπερνούν τις 4.500 (Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία), ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα εκδηλώσει καρκίνο του μαστού σε κάποια στιγμή της ζωής της (IARC, 2018).

Το πρώτο βήμα στη διαδικασία της πρόληψης αποτελεί η αυτοεξέταση με ψηλάφηση, ενώ η επίσκεψη στο γιατρό για μαστογραφία και κλινική εξέταση πρέπει να γίνεται, κατά περίπτωση ηλικίας και ιατρικού ιστορικού, ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου του μαστού έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο και να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Για περισσότερες πληροφορίες για τον Καρκίνο του μαστού μπορείτε να δείτε τα παρακάτω links:

Share

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.