Παγκόσμια Ημέρα Σύνδρομου Down


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 21.03.2021

«Παγκόσμια Ημέρα Σύνδρομου Down»

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down από το 2006 γιορτάζεται στις 21 Μαρτίου, η οποία καθιερώθηκε από τα σωματεία International Down Syndrome Association & European Down Syndrome Association. Η πρωτοβουλία ανήκει στον γιατρό Στυλιανό Αντωναράκη, καθηγητή Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Δεν ορίστηκε τυχαία την 21η Μαρτίου, καθώς προέκυψε από τα αριθμητικά δεδομένα που συνθέτουν το σύνδρομο (3ο χρωμόσωμα στο 21ο ζεύγος=3.21).

Η συγκεκριμένη μέρα επιδιώκει την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών για το τί είναι το σύνδρομο Down και πώς τα άτομα με σύνδρομο Down μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο στη ζωή και στην κοινωνία.

Το Σύνδρομο Down είναι μια γενετική διαταραχή, η οποία ποικίλει σε σοβαρότητα, προκαλεί δια βίου νοητική αναπηρία και αναπτυξιακές καθυστερήσεις, ενώ σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί και σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται ανεξαρτήτως φυλής, καταγωγής ή εθνότητας. Η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου Down εκτιμάται σε 1 ανά 700 γεννήσεις περίπου, αν και είναι στατιστικά συχνότερη στους ανθρώπους που γίνονται γονείς σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση γύρω από το σύνδρομο Down είναι απαραίτητη, διότι τα άτομα με Σύνδρομο Down εξακολουθεί ακόμη και στις μέρες μας να στιγματίζονται κοινωνικά και αντιμετωπίζονται με προκατάληψη. Τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις πρέπει να αρθούν για να μπορέσουν και τα άτομα με σύνδρομο Down , ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, να ενταχθούν, να προσφέρουν και να λάβουν αυτό που μπορούν και τους αξίζει.

Για περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στα παρακάτω links:

www.down.gr (Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος)

www.frodida.org (Πανελλήνιος Σύλλογος «Φροντίδα»)

www.iliaktida.gr («Ηλιαχτίδα», Ένωση Γονέων & Φίλων Ατόμων με Σύνδρομο Down)

Share

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CAPTCHA * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.