ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr
Δημητσάνα, 08.05.2021
«Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)»
Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας καθιέρωσαν την 8η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Σκοπός της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος .
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας είναι «Αντιμετώπιση των Ανισοτήτων στην Υγεία σε ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα Θαλασσαιμίας». Αυτή η παρότρυνση για δράση ενθαρρύνει όλους να μάθουν για τις πολλές και πολλαπλές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών με θαλασσαιμία σε όλο τον κόσμο και να σκεφτούν τι είδους επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν.
Τι είναι η Θαλασσαιμία ή Μεσογειακή Αναιμία;
Η Θαλασσαιμία ή Μεσογειακή Αναιμία (Μ.Α) (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley), είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική νόσο, δηλαδή μια ασθένεια που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων. Δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να περάσει από το ένα άτομο στο άλλο με οποιασδήποτε μορφής επαφή, μέσω μετάγγισης αίματος, μέσω της τροφής ή μέσω του αέρα.
Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο αναιμίας στη χώρα μας. Είναι επίσης συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Ν.Α Ασία. Σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο χωρίς θαλασσαιμία, λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη.
Ορισμένα άτομα είναι φορείς του γονιδίου της θαλασσαιμίας, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή, πλην μιας ελαφράς αναιμίας.
Στις μέρες μας η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί, οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.
Παρά τις προόδους της ιατρικής επιστήμης ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, παραμένει η συχνή μετάγγιση αίματος για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων δεδομένου ότι ο οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει. Οι μεταγγίσεις συνήθως ξεκινούν με τη διάγνωση της νόσου. Το θεραπευτικό αυτό σχήμα δεν είναι εύκολο στην εφαρμογή του γιατί απαιτεί συχνές προσελεύσεις στο νοσοκομείο για 3-4 ώρες κάθε 15-20 ημέρες.
Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα 2.900 άτομα πάσχουν από Μ.Α (έρευνα του Υπουργείου Υγείας& Πρόνοιας, 1997) και κάθε χρόνο έχουμε περίπου 10 άτομα που προστίθενται (Ε.Ο.ΘΑ.). Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την αύξηση της αιμοδοσίας στη χώρα μας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τα παρακάτω links:
www.eotha.gr (Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας)
www.paspama.gr (Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο)
www.thalassaemia.org.cy (Thalassaemia International Federation)
