ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr
Δημητσάνα, 21.03.2021

«Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού»
Το 1966 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, στοχεύοντας στην καταπολέμηση του ρατσισμού και την προώθηση της ανεκτικότητας. Αφορμή για τον εορτασμό αυτής της ημέρας, ήταν ο θάνατος 70 ανθρώπων το 1960 στο Σάρπβιλ της Νότιας Αφρικής, κατά τη διάρκεια φοιτητικής διαδήλωσης κατά των νόμων του Απαρτχάιντ, που είχε επιβάλλει το καθεστώς της μειοψηφίας των λευκών στη χώρα, εφαρμόζοντας τη θεωρία της ανισότητας ανάμεσα στις φυλές.
Τι είναι Ρατσισμός;
Ο Ρατσισμός είναι η θεωρία που υποστηρίζει την ανωτερότητα κάποιων ανθρώπων σε σχέση με άλλους εξαιτίας της διαφορετικότητάς τους, είτε λόγω φυλής, θρησκείας, χαρακτήρα, τρόπου ζωής, θέσης στην κοινωνία. Με λίγα λόγια ο ρατσισμός βασίζεται σε προκαταλήψεις που έχουν κάποιοι άνθρωποι για κάποιους άλλους που είναι διαφορετικοί ή ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες, δηλαδή σε αρνητικές αντιλήψεις, που δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα.
Οι άνθρωποι στη σύγχρονη εποχή έρχονται αντιμέτωποι με διάφορα είδη ρατσισμού όπως:
- Φυλετικός: η διάκριση των ατόμων με κριτήριο το χρώμα του δέρματος (λευκοί, μαύροι) είτε με βάση διαχωρισμού τη φυλετική καταγωγή (ξανθή Άρεια φυλή – Εβραίοι)
- Εθνικός: η αντίληψη ότι ένα συγκεκριμένο έθνος είναι ανώτερο από τα υπόλοιπα, ταυτίζεται με τον εθνικισμό και το σοβινισμό.
- Θρησκευτικός: η διάκριση των ατόμων εστιάζεται στις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους (Χριστιανοί, Μουλσουμάνοι, Προτεστάντες κ.λ.π.)
- Πολιτισμικός: οι λαοί διαιρούνται με κριτήριο το πολιτιστικό τους επίπεδο (πολιτιστική ανωτερότητα του δυτικού κόσμου σε σχέση με τον Τρίτο Κόσμο)
- Κοινωνικοοικονομικός: με κριτήριο την κοινωνική και οικονομική κατάσταση των ατόμων, το μορφωτικό τους επίπεδο, το φύλο, το επάγγελμα, τη σωματική ή νοητική ικανότητα, την υγεία, τις συνήθειες, τη σεξουαλική συμπεριφορά, την εμφάνιση
- Πολιτικός: διάκριση των ατόμων με κριτήριο την πολιτική τους ιδεολογία και την κομματική τους ένταξη (δημοκράτες, συντηρητικοί, φιλοβασιλικοί κ.α.).
Δυστυχώς, οι ρατσιστικές συμπεριφορές αναβιώνουν στις μέρες μας, γεγονός που πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Πιο συγκεκριμένα ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ διεξήγαγε ευρύ φάσμα ερευνών που καταδεικνύουν υψηλά επίπεδα διακρίσεων στην ΕΕ (Second European Union Minorities and Discrimination Survey, 2017).
Ως μέλη της κοινωνίας θα πρέπει να ενημερωθούμε και να καλλιεργήσουμε την κριτική μας σκέψη, ώστε να εντοπίσουμε και να το σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό. Ο Ρατσισμός είναι γύρω μας ,αλλά μπορεί να αντιμετωπιστεί από εμάς τους ίδιους.
Ίσως κάποιοι άνθρωποι να διαφέρουν από εμάς σε κάποια εξωτερικά χαρακτηριστικά ή σε κάποιες συνήθειες. Αυτό θα πρέπει να μας κινήσει το ενδιαφέρον πώς να γνωριστούμε καλύτερα και όχι να μας δημιουργήσει φόβο και περιφρόνηση.
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω links:
www.g2red.org/el/ (Generation2.0. for Fights Equality & Diversity)
www.humanrights360.org/el (Human Rights 3600)
www.gcr.gr/el (Greek Council for Refugees)
www.antigone.gr (Αντιγόνη, Κέντρο Πληροφόρησης &Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Βία)

