Uncategorized

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης την Δευτέρα 07/06 στις 14:00

Δείτε την Πρόσκληση εδώ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_ΟΕ_20210607_signed

Share

Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 08.05.2021

 

«Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας)»

Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας καθιέρωσαν την 8η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Σκοπός της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια  που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος .

Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θαλασσαιμίας είναι «Αντιμετώπιση των Ανισοτήτων στην Υγεία σε ολόκληρη την Παγκόσμια Κοινότητα Θαλασσαιμίας». Αυτή η παρότρυνση για δράση ενθαρρύνει όλους να μάθουν για τις πολλές και πολλαπλές ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών με θαλασσαιμία σε όλο τον κόσμο και να σκεφτούν τι είδους επιπτώσεις μπορούν να επιφέρουν.

Τι είναι η Θαλασσαιμία ή Μεσογειακή Αναιμία;

Η Θαλασσαιμία ή Μεσογειακή Αναιμία (Μ.Α) (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley), είναι η νόσος που χαρακτηρίζεται από βαριά αναιμία ήδη από τη βρεφική ηλικία. Πρόκειται για μια κληρονομική γενετική νόσο, δηλαδή μια ασθένεια που μεταδίδεται από τους γονείς στα παιδιά μέσω των γονιδίων. Δεν είναι μεταδοτική και δεν μπορεί να περάσει από το ένα άτομο στο άλλο με οποιασδήποτε μορφής επαφή, μέσω μετάγγισης αίματος, μέσω της τροφής ή μέσω του αέρα.

Αποτελεί τον πιο συχνό τύπο αναιμίας στη χώρα μας. Είναι επίσης συχνή στην περιοχή της Μεσογείου, στη Μέση Ανατολή και τη Ν.Α Ασία. Σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο χωρίς θαλασσαιμία, λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη.

Ορισμένα άτομα είναι φορείς του γονιδίου της θαλασσαιμίας, αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή, πλην μιας ελαφράς αναιμίας.

Στις μέρες μας η νόσος μπορεί να προληφθεί. Αρκεί, οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να τεκνοποιήσουν, να υποβληθούν σε αιματολογικές εξετάσεις στα κέντρα πρόληψης της μεσογειακής αναιμίας, που λειτουργούν σχεδόν σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Παρά τις προόδους της ιατρικής επιστήμης ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης της μεσογειακής αναιμίας, παραμένει η συχνή μετάγγιση αίματος για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη συμπυκνωμένων ερυθρών αιμοσφαιρίων δεδομένου ότι ο οργανισμός αδυνατεί να συνθέσει. Οι μεταγγίσεις συνήθως ξεκινούν με τη διάγνωση της νόσου. Το θεραπευτικό αυτό σχήμα δεν είναι εύκολο στην εφαρμογή του γιατί απαιτεί συχνές προσελεύσεις στο νοσοκομείο για 3-4 ώρες κάθε 15-20 ημέρες.

Οι ανάγκες είναι μεγάλες και μπορεί να ξεπερνούν τις 30 μονάδες αίματος ανά άτομο το χρόνο. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν, γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα 2.900 άτομα πάσχουν από Μ.Α (έρευνα του Υπουργείου Υγείας& Πρόνοιας, 1997) και κάθε χρόνο έχουμε περίπου 10 άτομα που προστίθενται (Ε.Ο.ΘΑ.). Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για την αύξηση της αιμοδοσίας στη χώρα μας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τα παρακάτω links:

www.eotha.gr   (Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας)

www.paspama.gr  (Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία & Δρεπανοκυτταρική Νόσο)

www.thalassaemia.org.cy  (Thalassaemia International Federation)

Share

Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 11/5 στις 14:00

Δείτε την Πρόσκληση εδώ: ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ_ΟΕ_20210511_signed

Share

Το πασχαλινό μήνυμα του Δημάρχου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΠΑΣΧΑ 2021

 

Συμπατριώτισσες & συμπατριώτες,

Γορτύνιες & Γορτύνιοι,

Φίλες & φίλοι…

 

Δύσκολη εποχή, γεμάτη προκλήσεις. Αβεβαιότητα, στασιμότητα, εκκρεμότητα. Ζωές στην αναμονή και ζωές που χάνονται κάθε ημέρα. Μια πανδημική πραγματικότητα που μας δοκιμάζει αδιάλειπτα. Θέλω να εστιάσω στον καθένα σας ξεχωριστά και να σας πω ένα μεγάλο ”μπράβο”. Μπράβο σας που αντέξατε και αντέχετε τον εγκλεισμό και τις συνέπειές του, έναν χρόνο τώρα.

Το Πάσχα είναι μια γιορτή αγάπης που σηματοδοτείται από το υπέρτατο μήνυμα της νίκης της ζωής απέναντι στον θάνατο. Η Εβδομάδα των Παθών συμβολίζει την πορεία προς την κορύφωση του Θείου Δράματος, η οποία επήλθε με την σταύρωση του Θεανθρώπου. Έτσι κι εγώ, προσδοκώ και εύχομαι φέτος το Πάσχα, να κερδίσουν οι άνθρωποι και η ζωή. Όπως ο Χριστός νίκησε τον θάνατο, έτσι και η ανθρωπότητα να νικήσει σύντομα την πανδημία.

Ως έθνος, βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή και χρειάζεται να δείξουμε ομοψυχία στην παρούσα συγκυρία. Με υπομονή και τον εμβολιασμό σύμμαχό μας, θέλω να ελπίζω ότι θα αφήσουμε πίσω μας το παγκόσμιο πάθος, που ονομάζεται κορωνοϊός και θα ξαναγίνουμε σύντομα, οι κυρίαρχοι δρώντες στο «παιχνίδι» της ζωής μας.

«Αγαπάτε αλλήλους» κήρυξε ο Ιησούς Χριστός. Η πραγμάτωση του «Αγαπάτε αλλήλους» στην καθημερινή μας ζωή, είναι ο δρόμος προς την προσωπική ευδαιμονία και τη γαλήνη του μυαλού. Αγάπη, μεταξύ των άλλων, είναι η νίκη του φθόνου προς τον συνάνθρωπο και η εξάλειψη της κακίας που όλοι, ασυνείδητα ή συνειδητά, νιώθουμε πολλές φορές.

Με ανοιχτή καρδιά, ας μοιράσουμε λοιπόν αγάπη και χαρά αυτές τις γιορτινές ημέρες κι ας ακολουθήσουμε το Αναστάσιμο Φως, το οποίο πάντα δείχνει τον δρόμο σε όσους πιστεύουν στο καλό και το ενάρετο. Σε όσους πρεσβεύουν το «Αγαπάτε αλλήλους».

Ο Θείος Λόγος και η θυσία της Σταύρωσης ας καθοδηγούν την κάθε σκέψη μας για να βλέπουμε πίσω με κατανόηση, μπροστά με ελπίδα και γύρω μας με αγάπη…

 

Χρόνια Πολλά!

Καλό και Ευλογημένο Πάσχα σε όλο τον κόσμο!

 Ο Δήμαρχός σας

 Ευστάθιος Χαρ. Κούλης

Share

Τα σπαράγγια του Σάκη και το Πάσχα στο χωριό

Τα σπαράγγια “βγήκαν”, η πλάση άνθισε, τα χορτάρια φουντώσανε και οι τελευταίες ελπίδες για Πάσχα στο χωριό, εξανεμίστηκαν άδοξα εχθές το απόγευμα..

Ο Σάκης στα Όχθια με τα σπαράγγια του στα χέρια, με μια εικόνα, μας “μεταφέρει” στη Γορτυνία της καρδιάς μας και ταυτόχρονα, μυρωδιές, χρώματα και στιγμές της ζωής μας, κατακλύζουν το μυαλό και γίνονται η κυρίαρχη σκέψη.

Η Γορτυνία, για όλους εκείνους που μοιραζόμαστε τα ίδια συναισθήματα, είναι σημείο αναφοράς, είναι το σπίτι μας, τόπος στον οποίο “ανοίγει” η καρδιά μας..

Μπορεί να χάνουμε ένα ακόμη Πάσχα στο χωριό κι αυτά τα μαγικά σπαράγγια που φυτρώνουν δίπλα στο ποτάμι, αλλά έχουμε να προσμένουμε σε τόσα όμορφα που ο νους δεν τα χωράει..

Τα καλύτερα είναι μπροστά και η χαρά είναι κάτι που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι…

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα σε όλους τους Γορτύνιους!

Share

200 Χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης στις 23.03.1821

 

🇬🇷 200 Χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη της ένδοξης Ελληνικής Επανάστασης στην Καλαμάτα στις 23.03.1821 🇬🇷
Η Επανάσταση ξεκινάει το 1821 από την Πελοπόννησο καθώς ήταν μια περιοχή με σημαντικό όγκο συμπαγών ελληνικών πληθυσμών και μικρή στρατιωτική παρουσία των Τούρκων.
Το 1806, μετά την δολοφονία του αδελφού του, Γιάννου Κολοκοτρώνη και μιας ομάδας κλεφτών στο ληνό των Κολοκοτρωναίων λίγο έξω από τη Μονή των Αιμυαλών στη Γορτυνία, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κατέφυγε στη Ζάκυνθο για να σωθεί από τη μανία των Τούρκων και κατετάγη στον βρετανικό στρατό όπου έλαβε εκπαίδευση.
Στις 23 Μαρτίου 1821, ο Κολοκοτρώνης συνεπικουρεί τους Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και μαζί απελευθερώνουν την πόλη της Καλαμάτας, ύστερα απο 400 χρόνια τουρκικής κυριαρχίας. Με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων κηρύσσοντας επίσημα την Ελληνική Επανάσταση και τον Αγώνα της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό.
Στις 25 Μαρτίου 1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ορκίζει τους επαναστάτες της περιοχής στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Πάτρα όπου βρισκόταν και ευλογεί τα όπλα τους.  
Μετά τη νίκη στην Καλαμάτα ο Κολοκοτρώνης, βάζει σκοπό να καταλάβει την Τριπολιτσά, το διοικητικό κέντρο των Οθωμανών στο Μωριά, γιατί πίστευε πως μόνο έτσι θα καθιερωνόταν η Επανάσταση.
🇬🇷 Χρόνια Πολλά Ελλάδα! Τιμή και Δόξα στους Ελευθερωτές του Γένους! 🇬🇷

 

Share

Το ευχετήριο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου προς το Δήμαρχο

 

Με καθυστέρηση δυστυχώς, λόγω του τεράστιου όγκου εργασίας που καλείται να διαχειριστεί το ταχυδρομικό σύστημα παγκοσμίως, έφτασαν πρόσφατα στο γραφείο του Δημάρχου κ. Στάθη Κούλη, οι ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου για τα Χριστουγέννα και το νέο έτος.

Δείτε τι ευχήθηκε ο Παναγιώτατος στο Δήμαρχό μας, με ένα μήνυμα που αποπνέει εκτίμηση και εγκαρδιότητα:

Share

Ημέρα μνήμης και περισυλλογής. 178 Χρόνια από το θάνατο του Γέρου του Μωριά.

 

«Έφιππος χώρει γενναίε στρατηγέ ανά τους αιώνας διδάσκων τους λαούς πως οι δούλοι γίνονται ελεύθεροι».
178 Χρόνια από το θάνατο του Γέρου του Μωριά.
Η πατρίδα ευλαβικά κλίνει το γόνυ.
Αιωνία σου η Μνήμη Στρατηγέ.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ 
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΑΡ. ΚΟΥΛΗΣ
Share

Επιμελητήριο Αρκαδίας: Ενημερωτική ημερίδα μέσω τηλεδιάσκεψης με θέμα «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» την Δευτέρα 01/02 στις 17:00

Ενημερωτική e-ημερίδα 

«Ρυθμίσεις οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας»

 Το Επιμελητήριο Αρκαδίας και το ΤΕΕ Πελοποννήσου διοργανώνουν ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα:

«Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» 

 Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17:00

Κεντρικός ομιλητής: ο κ. Φώτης Κουρμούσης Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, του Υπουργείου Οικονομικών

Στην διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο κ. Κουρμούσης και τα στελέχη της ΕΓΔΙΧ, θα παρουσιάσουν τους βασικούς άξονες και τις καινοτομίες του ν. 4738/2020  «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για τα ακόλουθα θέματα:

  • Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών σε έως 240 δόσεις
  • Διαδικασία πτώχευσης – απαλλαγής οφειλών φυσικών & νομικώνπροσώπων και παροχής 2ης ευκαιρίας
  • Πρόνοια για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την προστασία της 1ηςκατοικίας
  • Ποιος είναι ο ρόλος των επιστημονικών κλάδων

Η τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας zoom.

Η ημερίδα είναι ΔΩΡΕΑΝ και οι συμμετέχοντες θα μπορούν να παρακολουθήσουν την e-ημερίδα, πατώντας το link που θα τους σταλθεί στο email.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν το email τους, έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στο οποίο θα τους αποσταλεί το link μέσω του οποίου θα λάβουν μέρος στην ενημερωτική τηλεδιάσκεψη, στην ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Αρκαδίας www.arcadianet.gr (Σημαντικά Νέα, εκδηλώσεις, Νέα, Ενημέρωση) συμπληρώνοντας τα απαραίτητα πεδία.

 

Share

Αναστολή λειτουργίας σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

Δείτε την απόφαση Δημάρχου εδώ: Αναστολή λειτουργίας Σχολικών Μονάδων Δήμου Γορτυνίας λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. ΕΡ7ΡΩ90-1ΧΥ

Share