Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις μνήμης σε Παλούμπα και «Αλώνι Καλλιντέρη» για τα 200 χρόνια από το 1821


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 24.03.2021

 

Γιορτή Μνήμης & Τιμής στους Γορτύνιους Επαναστάτες

Την Κυριακή 21 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν στην Δημοτική Ενότητα Ηραίας εκδηλώσεις για τον επετειακό εορτασμό των 200 χρόνων από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής, με αυστηρή  τήρηση των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων, τελέστηκε παρουσία των κ.κ. Δημάρχου Γορτυνίας, Αντιδημάρχου Δημοτικής Ενότητας Ηραίας, Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Δημοτικών Συμβούλων και Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων  δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Παλούμπα, επιμνημόσυνη δέηση καθώς και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Στρατηγού Δημητράκη Πλαπούτα.

Εν συνεχεία, οι εκπρόσωποι του Δήμου μετέβησαν στο Αγιονέρι, στη θέση «Αλώνι Καλλιντέρη», όπου μεταξύ των λοιπών εκδηλώσεων, εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός της ημέρας από τον Δήμαρχο Γορτυνίας, κο Στάθη Κούλη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο του Πύργου του Στρατηγού Πλαπούτα ρίψη πυροτεχνημάτων.

Την ημέρα αυτή του 1821, και αφού συγκεντρώθηκαν στο Αγιονέρι, στη θέση «Αλώνι Καλλιντέρη»  περί τους 860 Έλληνες οπλοφόρους από κάθε γειτονικό χωριό,  οι αδελφοί Πλαπούτα, με λόγο πύρινο, κήρυξαν την έναρξη της Γορτυνιακής Επανάστασης υψώνοντας ένα από τα πρώτα λάβαρα: «Αδελφοί, όσα βλέπετε ανέλπιστα, μη θαρρείτε ότι είναι τρελλά και ανόητα πράγματα. Αυτά οπού βλέπετε έξαφνα, πληροφορηθήτε με ολην την αλήθειαν, ότι τα γράφουν τα βιβλία μας, και αν δεν πιστεύετε τους λόγους μας, ρωτάτε και τους ιερείς οπού τα γνωρίζουν, να σας τα ειπούν. Οι δε εκεί παρόντες επτά ιερείς εβεβαίωσαντα παρά των Πλαπουταίων λεχθέντα, προσθέτοντες ότι εγνώριζον μεν και αυτά, και άλλα περισσότερα, αλλ’ ότι δεν ήτον δυνατόν να φανερώσωσιν εις άλλην προτητέραν εποχήν όσα τοις παρίστανον τα εξ ουρανού πίπτοντα φυλλάδια, καθότι τότε εδύναντο να λάβωσι μέτρα οι Οθωμανοί, και να θανατώσωσι τους αδελφούς Χριστιανούς εις τόσα άλλα μέρη. Προσέθετον δε να λέγωσι τόσον οι ιερείς, καθώς και οι Πλαπούται, και άλλοι εξ αυτών φρόνιμοι, ότι εντός λίγων ημερών η θάλασσα θα γεμίσει από καράβια εις βοήθειαν των Ελλήνων, και η ξηρά από Ευρωπαϊκά στρατεύματα με θησαυρούς χρημάτων να πλήρώνουν δια τα αναγκαιούντα δια τους Έλληνας, και ότι πολλά σύντομα θέλουν φθάσει και αι δια την Κωνσταντινούπολιν ειδήσεις, καθότι εκεί υπάρχει όλη η δύναμις, ότι θα κυριευθή από τους Έλληνας, και ότι θα συλληφθή και ο Σουλτάνος παρά των Ελλήνων ζωντανός, ή θα θανατωθή».

Η κήρυξη της Επανάστασης στην Ηραία αποτελεί ως γεγονός ένα ακόμη κοινό σημείο αναφοράς για όλους τους Γορτύνιους, προσδίδοντας τιμή και περηφάνια, καθώς συνέβαλε καταλυτικά στην εδραίωση της Επανάστασης του 1821.    

Share

25η Μαρτίου 2021: Πρόγραμμα Eκδηλώσεων Δήμου Γορτυνίας

 

Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία 

                                                                                                                            Αν. Κάλβος 

 

Εφέτος οι Πανέλληνες θα αποδόσουμε τιμή στους Ελευθερωτές του Γένους περισσότερο μέσα από μια εσωτερική διαδικασία αναστοχασμού κι έκφρασης της βαθειάς μας ευγνωμοσύνης για όσα μας χάρισαν την δυνατότητα να είμαστε σήμερα, 200 χρόνια μετά την ένδοξη Επανάσταση του 1821.    

 

Δείτε το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στο Δήμο Γορτυνίας, εδώ: Εορτασμός_Εθνικής_Επετείου

 

Share

Εκδηλώσεις μνήμης θα πραγματοποιήσει ο Δήμος στη Δ.Ε. Ηραίας την Κυριακή 21.03

Δείτε το πρόγραμμα εδώ: Πρόγραμμα_Εορτασμού_Παλούμπα_Αλώνι_Καλλιντέρη

Share

Το γλυκό μήνυμα του Δημάρχου για τη σημερινή γιορτή της εκπαίδευσης

 

Χρόνια Πολλά στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας!

 

Σήμερα 30 Ιανουαρίου, η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη των Τριών Ιεραρχών,των Θεμελιωτών  και Προστατών της παιδείας μας.

Εύχομαι στην εκπαιδευτική και τη μαθητική κοινότητα, το πνεύμα των Άγιων Πατέρων μας να φωτίζει το νου και την ψυχή σας.

Απολυτίκιο των Τριών Ιεραρχών: «Τους τρεις μεγίστους φωστήρας, της Τρισηλίου Θεότητος, τους την οικουμένην ακτίσι, δογμάτων θείων πυρσεύσαντας· τους μελιρρύτους ποταμούς της σοφίας, τους την κτίσιν πάσαν θεογνωσίας νάμασι καταρδεύσαντας· Βασίλειον τον μέγα, και τον θεολόγον Γρηγόριον, συν τω κλεινώ Ιωάννη, τω την γλώτταν χρυσορρήμονι· πάντες οι των λόγων αυτών ερασταί, συνελθόντες ύμνοις τιμήσωμεν· αυτοί γαρ τη Τριάδι, υπέρ ημών αεί πρεσβεύουσιν».

Ο Δήμαρχος
Ευστάθιος Χαρ. Κούλης

Share

Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στη Δημητσάνα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
Fax: 2795031855
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr
npolygen@gortynia.gov.gr

Δημητσάνα, 02.01.2021

Στον Ιερό Ναό Αγ. Κυριακής στη Δημητσάνα, τελέστηκε, εχθές το πρωί, η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου και η Δοξολογία για την είσοδο στο νέο έτος, παρουσία του Δημάρχου Γορτυνίας κ. Στάθη Κούλη, του Αντιδημάρχου κ. Δημήτρη Καζά και της Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Δημητσάνας, κ. Αγγελικής Μπίρη. Στη συνέχεια, έγινε η καθιερωμένη κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας σε κλίμα ευφορίας. Οι συμμετέχοντες ήταν λιγοστοί δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, το έθιμο όμως τηρήθηκε με μεγαλοπρέπεια και τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ευλάβεια.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας, δήλωσε σχετικά:
«Καλωσορίζουμε τη νέα χρόνια με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις, όπως της πρέπει. Ονειρευόμαστε τη στιγμή που θα ξανανταμώσουμε με ασφάλεια και θα δούμε τον τόπο μας να σφύζει από ζωή. Εύχομαι να είναι το 2021 μια ευλογημένη και τυχερή χρονιά για όλους τους συμπολίτες μου στο Δήμο Γορτυνίας. Υγεία και ευημερία για όλους σας!»

Share

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για την 80η Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
 ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

                           Δημητσάνα, 24.10.2020
Αρ.πρωτ. 8.909

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
——————-

Εορτασμού της 80ης Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940

Με τον εορτασμό της 80ης Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού λαού, που υπερασπιζόμενος τη γη των πατέρων του, την ελευθερία, τη δημοκρατία, τις αξίες και τα ιδανικά του, αντιστάθηκε σθεναρά ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό και για μια ακόμη φορά πρόσθεσε λαμπρές σελίδες δόξας και τιμής στην μακραίωνη ιστορία του.

Λόγω των έκτακτων μέτρων, που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID – 19, δεν θα πραγματοποιηθούν μαθητικές παρελάσεις. Η ματαίωσή τους, ωστόσο, ουδόλως απαξιώνει ή μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές ήρωες του Έπους 1940. Οι λοιπές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 80ης Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Γορτυνίας θα διεξαχθούν με περιορισμένο αριθμό ατόμων για λόγους Δημόσιας Υγείας και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων.

Ειδικότερα, στις Τοπικές Κοινότητες που λειτουργούν σχολικές μονάδες, στη δοξολογία θα παραστεί αντιπροσωπεία μαθητών αποτελούμενη από τον/την σημαιοφόρο και δυο παραστάτες. Στεφάνια θα κατατεθούν μόνο από το Δήμαρχο, ο οποίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις στα Τρόπαια, έδρα της Δημοτικής Ενότητας Τροπαίων, τους Αντιδημάρχους ανά Δημοτική Ενότητα, τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων καθώς και από έναν μαθητή για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 80ης Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου στο Δήμο Γορτυνίας περιλαμβάνουν τα εξής:

1.Γενικό Σημαιοστολισμό από της 8ης πρωινής ώρας της 26ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 28ης Οκτωβρίου 2020, όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, των σχολείων, των Ν.Π.Δ.Δ., των τραπεζών, των ιδιωτικών καταστημάτων και οικιών.

2.Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών και Κοινοτικών καταστημάτων, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 27ης και 28ης Οκτωβρίου 2020.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020
1. Πραγματοποίηση ομιλιών σε ειδικές συγκεντρώσεις σε όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τις υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. με ευθύνη των Διευθυντών/τριών και των Προϊσταμένων, με αυστηρή τήρηση των οδηγιών που έχουν δοθεί.

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2020
Σε όλες τις Δημοτικές και Τοπικές Ενότητες του Δήμου Γορτυνίας, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

1. Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στα ιστορικά μνημεία.

Ειδικότερα:

Στη Δημητσάνα, έδρα του Δήμου Γορτυνίας, θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίας Κυριακής.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται η Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κα Αγγελική Μπίρη.

Στα Τρόπαια, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται ο Δημοτικός Υπάλληλος κος Διονύσιος Βεργέτης.

Στη Βυτίνα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίου Τρύφωνα.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται η Δημοτική Υπάλληλος κα Ελένη Νικήτα.

Στα Λαγκάδια, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κος Δημήτριος Καγιούλης.

Στο Βαλτεσινίκο, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίων Θεοδώρων.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται ο Δημοτικός Υπάλληλος κος Θεράπων Νταλιακούρας.

Στην Κοντοβάζαινα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδας.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται η Δημοτική Υπάλληλος κα Ανδρούλα Βάρδα.

Στη Στεμνίτσα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται η Δημοτική Υπάλληλος κα Βασιλική Ροϊλού.

Στο Παλούμπα, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με το εξής πρόγραμμα:
 10:30 π.μ. Δοξολογία στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.
 Τελετάρχης ορίζεται ο Δημοτικός Υπάλληλος κος Μιχάλης Κότσικας.

Στις υπόλοιπες Τοπικές Κοινότητες θα πραγματοποιηθούν:
 Δοξολογία.
 Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.
 Ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων προγόνων μας.
 Εθνικός Ύμνος.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ

ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΧΑΡ. ΚΟΥΛΗΣ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ
1. Ο εορτασμός στις Έδρες των Δημοτικών Ενοτήτων θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των τοπικών Αντιδημάρχων, οι οποίοι θα εκπροσωπούν τον κο Δήμαρχο.
2. Στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου η Εθνική Επέτειος θα εορταστεί με την δέουσα μεγαλοπρέπεια και με την παρουσία του Προέδρου και των μελών των Τοπικών Συμβουλίων.
3. Τα των Ιεροτελεστιών θα συντονίσουν οι Εκκλησιαστικές Αρχές
4. Τα της Τάξεως θα ρυθμίσουν οι Αστυνομικές Αρχές
5. Για την προσέλευση των αντιπροσωπειών των σχολείων θα μεριμνήσουν οι Διευθυντές/τριες των σχολικών μονάδων

Share

Ξεχωριστές αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Γορτυνίας


Ο Δήμος Γορτυνίας με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του – ΔΗ.Κ.Ε.Γ στηρίζουν και φέτος τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε χωριά της Γορτυνίας, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους, συλλόγους γονέων, συλλόγους νέων, επαγγελματικούς φορείς κ.λ.π. 

Αναβίωση εθίμων, λαϊκά δρώμενα, παραδοσιακά εδέσματα, ευρηματικές αμφιέσεις, οργανωμένες παρελάσεις και παραδοσιακά γλέντια θα ψυχαγωγήσουν κατοίκους και επισκέπτες ντύνοντας την Γορτυνία με εορταστικό μανδύα. 

Χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να δημιουργήσουν μια μοναδική ατμόσφαιρα με πολύ χορό , κέφι και παραδοσιακά δρώμενα. Η τοπική κουζίνα θα έχει την τιμητική της μιας και φημίζεται για την αυθεντικότητα και την ποιότητα της που απογειώνει τις γεύσεις.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης δηλώνει πως «η Γορτυνία είν αι πανέτοιμη να υποδεχτεί κάθε επισκέπτη και πως ο δήμος έχει φροντίσει να κυλίσουν ομαλά όλες οι εκδηλώσεις».

Όπως μας ενημερώνει .ήδη υπάρχει μεγάλη πληρότητα στα καταλύματα που αναμένεται να κορυφωθεί στο τριήμερο  Αποκριάς και Καθαράς Δευτέρας. Οι εκδηλώσεις μας έχουν την δική τους ξεχωριστή ομορφιά , μέσα από αναβίωση παραδοσιακών εθίμων και με επίκεντρο την Δημητσάνα , τα Λαγκάδια και τα Τρόπαια θα ταξιδέψουν κάθε επισκέπτη σε ένα ξέφρενο ταξίδι ήχων και χρωμάτων.

Ακολουθεί το πρόγραμμα εκδηλώσεων:  

Δημητσάνα-Κυριακή 01/03 ώρα 18:00. Καρναβαλικές εκδηλώσεις και το «Κάψιμο του μακαρονά» 
Στεμνίτσα-Κυριακή  01/03 12:00π.μ..  Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού με μουσική και τσουκαλόκαυτο. 

Δευτέρα 02/03 11:30π.μ.. Παραδοσιακά Κούλουμα με ζεστή φασολάδα και σαρακοστιανά εδέσματα.  

Λαγκάδια-Τετραήμερες εκδηλώσεις από την Παρασκευή 28/12 έως την Καθαρά Δευτέρα 02/03.  «13ο Λαγκαδινό Καρναβάλι» με δρώμενα από τους αιώνιους αρκαδικούς μύθους και  Καθαρά Δευτέρα με Κούλουμα.

Βυτίνα– Κυριακή 23/02 –  ώρα έναρξης 7.30μ.μ.  Αποκριάτικη εκδήλωση αμφιεσμένων στο Ίδρυμα Τρύφωνος Θαλασσινού. 

Καμενίτσα-Κυριακή βράδυ 01/03. «Καρναβάλι Καμενίτσας» με παραδοσιακό γλέντι. 

Πράσινο-Καθαρά Δευτέρα 02/03. Παραδοσιακά Κούλουμα 

Τρόπαια– Κυριακή μεσημέρι 01/03. «Λιώσιμο χοιρινού» – παστό, παραδοσιακές τηγανίτες, καλλιτεχνικό πρόγραμμα για παιδιά και γλέντι μεταμφιεσμένων.  


Κοντοβάζαινα– Κυριακή βράδυ 01/03. Αποκριάτικη εκδήλωση με παραδοσιακή μουσική.  

-Σπάθαρι- Σάββατο 29/02. Αναβίωση εθίμων της Αποκριάς. 

-Δόξα-. Αναβίωση εθίμων της Αποκριάς και παραδοσιακό γλέντι.  

-Βυζίκι- Σάββατο 29/02 & Κυριακή 01/03. Αναβίωση εθίμων της Αποκριάς και παραδοσιακό γλέντι.  

-Πουρναριά- Κυριακή μεσημέρι 01/03. Αποκριάτικη εκδήλωση.  

-Φαναράκι – Κυριακή 01/03. Αποκριάτικη εκδήλωση. 

-Καλλιάνι – Ράχες – Τσικνοπέμπτη 20/02. Αποκριάτικο παραδοσιακό γλέντι με τσίκνισμα και αμφιέσεις.

Share

Ο Δήμος Γορτυνίας γιόρτασε την Τσικνοπέμπτη με τον καλύτερο τρόπο – Παρών στις εκδηλώσεις και ο Δήμαρχος Στ. Κούλης


Η Τσικνοπέμπτη εορτάστηκε με τον καλύτερο δυνατό και πιο… νόστιμο τρόπο σε ολόκληρη τη χώρα όπως και στον Δήμο Γορτυνίας.

Η τοπική κοινωνία, αλλά και επισκέπτες που βρίσκονται εκεί έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν αυτές τις μέρες αποκριάτικα έθιμα, να γιορτάσουν και να απολαύσουν το πνεύμα των ημερών.

Χθες, ο Δήμαρχος της πόλης Στάθης Κούλης βρέθηκε στη Βυτίνα και στο «Αρχοντικό της Αθηνάς», στο γλέντι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου! Εκεί μαζί με τους γονείς, τους υπόλοιπους καλεσμένους αλλά και τους μικρούς φίλους της μεγάλης παρέας απόλαυσε νόστιμους μεζέδες, εορτάζοντας με τον καλύτερο τρόπο την Τσικνοπέμπτη. Φυσικά τα γλέντια και οι εκδηλώσεις για τις Απόκριες συνεχίζονται στη Γορτυνία με πρωτοβουλία Συλλόγων, Φορέων, Τοπικών Συμβουλίων και τη στήριξη φυσικά του Δήμου Γορτυνίας και της ΔΗΚΕΓ με τον Δήμαρχο να εύχεται στον κόσμο «Χρόνια Πολλά!!!Χαρούμενες Απόκριες!!!!».

Share

Συνεχίζει να τιμά τις εκδηλώσεις των Γορτυνιακών Συλλόγων Αττικής, ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης


Συνεχίζει να τιμά τις εκδηλώσεις των Γορτυνιακών Συλλόγων Αττικής, ο δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης. 

Αυτή την Κυριακή βρέθηκε κοντά στους πατριώτες του και αντάλλαξε ευχές και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για τα προβλήματα των περιοχών τους αλλά και να τους ενημερώσει για τα όσα σχεδιάζει η νέα δημοτική αρχή.  Παρέστη στις εκδηλώσεις των Συλλόγων ΜυγδαλιωτώνΜαρκιωτώνΠαρνασσαίωνΨαραίων και Μοναστηρακιωτών. Στην Εταιρία Στρ, Δημητράκης Πλαπούτας και στην Αδελφότητα Πισιμισαίων.


Ο Στάθης Κούλης δίνει τεράστια σημασία στους απανταχού Γορτύνιους, γιατί όπως λέει αποτελούν ένα ενεργό κεφάλαιο για τον τόπο και από τις θέσεις που βρίσκονται μπορούν να προωθήσουν διεκδικήσεις αλλά και να διαφημίσουν την ομορφιά και την ιστορία, της Γορτυνίας. Κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις μας και βέβαια όλοι οι πατριώτες πυκνά συχνά βρίσκονται στα χωριά μας και τους δίνουν ζωή.


     

Share

Γορτυνία: Τίμησαν την μνήμη των Τριών Ιεραρχών παρουσία του δημάρχου Στάθη Κούλη


Την μνήμη των Τριών Ιεραρχών, προστατών της Παιδείας, τίμησε στην Βυτίνα του δήμου Γορτυνίας η εκπαιδευτική κοινότητα, παρουσία του δημάρχου Ευστάθιου Κούλη.

Η ημέρα ξεκίνησε με εκκλησιασμό των σχολείων, αρτοκλασία και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την καθηγήτρια θεολογίας κ. Μιχαλακάκου Γεωργία. 


Ακολούθησαν οι κοπές πίτας στο γυμνάσιο και λύκειο Βυτίνας ,καθώς επίσης και στο  δημοτικό και νηπιαγωγείο, με την φροντίδα των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων , παρουσία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης ευχήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά και τους διαβεβαίωσε πως η δημοτικής αρχή και οι υπηρεσίες του δήμου θα βρίσκονται δίπλα τους να επιλύουν προβλήματα αλλά και να αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε υποδομές.


Στις εκδηλώσεις παρευρέθησαν ο αντιδήμαρχος Βυτίνας κ. Τρυφωνόπουλος Αθανάσιος  και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Κατσούλιας Φώτης.


Share