Δήμος Γορτυνίας
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΔΗΜΟΣ
  • ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
    • ΝΕΑ
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
    • ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
    • ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ – ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
    • ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ
    • ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑ
  • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δήμος Γορτυνίας

Μαθητικοί αγώνες και εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του Βυτιναίου αγωνιστή Ματθαίου Πόταγα

κατηγορία:ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ, ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
220 07 Δημητσάνα
Τηλ: 2795360312
e-mail:nessabourna@gortynia.gov.gr

 

Δημητσάνα, 10.05.2022

Πραγματοποιήθηκαν, εχθές Δευτέρα 09 Μαΐου 2022, στη Βυτίνα εκδηλώσεις μνήμης προς τιμήν του αγωνιστή της Αντίστασης Ματθαίου Πόταγα ο οποίος εκτελέστηκε από γερμανικά στρατεύματα στις 02 Μαΐου 1941. Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Δήμο Γορτυνίας και την Κοινωφελή Επιχείρησή του συμμετείχαν τα σχολεία του Δήμου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών.

 

Συγκεκριμένα, μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από τη Γορτυνία τίμησαν την πράξη αντίστασης του θαρραλέου αγωνιστή Πόταγα συμμετέχοντας σε αγώνες ταχύτητας και αντοχής, με αφετηρία το σημείο εκτέλεσής του και τερματισμό το μνημείο προς τιμήν του στην πλατεία της Βυτίνας. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και απονομή μεταλλίων στις νικήτριες και τους νικητές.

 

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης, ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Αρκαδίας Γεώργιος Παπαηλιού, ο Πρέδρος ΔΗ.Κ.Ε.Γ. Πάικος Αναγνωστόπουλος και ο Πρόεδρος Τ.Κ. Βυτίνας Φώτης Κατσούλιας. Την οικογένεια Πόταγα εκπροσώπησαν οι κυρίες Μαρίνα Στράτου – Τζανετάκη και Νταβίν Ψύχα – Πόταγα. Παρόντες ήταν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Σταύρος Δημάκος, Δημήτρης Καζάς και Πέννυ Μπέτσα. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Θανάσης Τρυφωνόπουλος και Γιάννης Φράγκος. Εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

 

Σε ηλικία δεκαεπτά ετών, στις 2 Μαΐου 1941, ο Βυτιναίος Ματθαίος Πόταγας όταν τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα πλησίασαν το χωριό του, στάθηκε μπροστά τους και φέρεται να τούς είπε «Σταθείτε, δεν θα μας σκλαβώσετε. Είμαι εδώ μόνος, αλλά ολόκληρη η Ελλάδα ακολουθεί». Οι Γερμανοί αφού τον εκτέλεσαν, συνέθλιψαν το κεφάλι του. Ο Ματθαίος Πόταγας «αντάλλαξε» τη ζωή του με μια ηθική νίκη, φτάνοντας σε μια ανώτερη βαθμίδα ηρωισμού.

1v
2v
3v
4v
5v
6v
7v
8v
9v
10v
11v
12v
13v
14v
15v
16v
17v
18v
logo-footer

Πληροφορίες

Όροι Χρήσης
Πολιτική Απορρήτου
Πολιτική Cookies
Χρήσιμα Τηλέφωνα

Επικοινωνία

Δήμος Γορτυνίας
Δημητσάνα, 22007

info@gortynia.gov.gr
2795 360300

Social Media

powered by